Vsak četrti Evropejec ima občutljivo kožo. To stanje kože se lahko pojavi pri vseh tipih kože: pri suhi, mastni in mešani koži. Dve tretjini prebivalcev pa imata pridružene še nekatere druge kožne bolezni. Težava je pogostejša pri ženskah, vendar prizadene tudi moške.

Občutljivo kožo imajo pogosteje osebe s svetlo poltjo ter suho in tanko kožo, ki hitro pordeči na soncu. Za občutljivo kožo je značilno, da močno odreagira na dražljaje iz okolice ali pa odreagira tudi brez kakršnega koli posebnega vzroka. Koža se lušči, srbi, prisotna je rdečica, lahko tudi občutek zbadanja. Pojavi se nelagodje na koži, pogosto je prisoten občutek zategovanja. Na kozmetične izdelke, ki niso prilagojeni njenemu tipu, koža odreagira burno. Tako odreagira tudi na neugodne vremenske pojave, kot je izpostavljanje soncu in nizkim temperaturam.

Občutljivost kože je bodisi genetsko pogojena bodisi pridobljena. Pri pridobljeni občutljivosti govorimo o normalni koži, ki je postala občutljiva zaradi vpliva različnih zunanjih dejavnikov, kot so sonce, mraz, klimatiziran zrak, veter ter stres. Pri ženskah je pomemben dejavnik tudi hormonski cikel. Do povečane občutljivosti pa lahko pride tudi brez znanega vzroka.

Občutljiva koža ni posledica alergoloških in imunoloških mehanizmov. Če so slednji prisotni, govorimo o koži nagnjeni k alergiji. Za takšno kožo so značilni izpuščaji, srbečica, rdečica in pojav ekcema. Številne alergološke raziskave so pokazale, da do tega pride zaradi uporabe parfumov, antiseptikov in organskih zaščitnih sestavin v kozmetičnih izdelkih. Posebno se je treba izogibati konzervansom, kot sta paraben in fenoksietanol, ter UV-zaščitnim izdelkom, ki vsebujejo oktokrilen, cinamat in klorfenazin. Značilnost takšne kože je tudi, da neprijetne simptome olajšajo antihistamiki.

Kako izgleda občutljiva koža, če jo pogledamo podrobneje?

Preobčutljiva koža ima naravno spremenjeno kožno pregrado. Ker je pregrada manj robustna, se je manj sposobna upreti dražljajem, ki jim je koža izpostavljena vsak dan. Ko ti dražljaji (kot so mraz, vročina, alergeni, onesnaženje in drugi) pridejo v stik s površino kože, aktivirajo določen kožni receptor, kar povzroči simptome. Različni dražljaji aktivirajo različne receptorje.

Tradicionalni pristop v dermatološki kozmetiki je prepoznati odgovorni receptor in ga blokirati. Toda v primeru preobčutljive kože je to težaven pristop, saj je vsaka preobčutljiva koža drugačna in ima svoje specifike – pri različnih posameznikih reagira na različne dražljaje.

Novejši pristop deluje tako, da ne vplivamo na receptor, temveč na prenos dražljaja do možganov, ko se receptor aktivira. Po podobnem mehanizmu delujejo tudi nekatera zdravila. Patentirana naravna sestavina s temi lastnostmi se imenuje D-Sensinose®. Pridobljena je iz mikrobiote Aquaphilus Dolomiae, ki se nahaja samo v kristalno čisti Avène termalni izvirski vodi. Delovanje izdelka s to sestavino je izjemno hitro, saj olajšanje nastopi že po 30 sekundah. Govorimo o ultra-pomirjajočem učinku.

Zelo pomembno pa je tudi, v kakšno podlago je sestavina vgrajena v končnem izdelku.
Najprimernejše so formule »Skin Affinity«, ki so 100% biomimetične. To pomeni, da vsaka sestavina posnema naravno sestavino kože, tako v smislu strukture kot funkcije. Te biološko prilagodljive formule omogočajo, da ciljna sestavine v ustrezni količini doseže ustrezno mesto. Zelo pomembna lastnost teh formul je tudi izjemna vlažilna sposobnost. Kožo namreč vlažijo kar 24 ur, kar je zelo pomembno za nego občutljive kože. Kožna pregrada se tako trajno obnovi, je močnejša in se je zato sposobna uspešneje spoprijeti z vsakodnevnimi dražljaji.

Kljub vsemu pa je temeljna potreba kože vseh tipov varnost izdelkov, ki jih nanjo nanašamo.

Sterilna kozmetika – tehnologija Sterile Cosmetics

Najvarnejši dermo-kozmetični izdelki so izdelani s tehnologijo »Sterile Cosmetics«, ki omogoča, da je izdelek sterilen. Tako ne rabite sklepati kompromisov med varnostjo in učinkovitim delovanjem izdelka. Ta tehnologija omogoča, da izdelku ni treba dodati konzervansov, kar pomeni manjšo verjetnost za nastanek preobčutljivostnih reakcij na koži. Da je dermatološka kozmetika sterilna, govorimo v primeru, ko so izpolnjeni naslednji pogoji: sterilna je sama formula, izdelana je v sterilnem okolju ter pakirana v popolnoma neprodušno embalažo, ki formulo dolgoročno ohrani. Izdelki narejeni s tehnologijo Sterile Cometics imajo tudi edinstveno patentirano zapiralo, ki omogoča, da izdelek ostane sterilen tudi po odprtju. Ta popolnoma neprodušna embalaža omogoča, da je formula zaščitena pred zrakom, bakterijami in kakršnim koli drugim virom onesnaženja. Formula ostaja varna za kožo dan za dnem, mesec za mesecem in rečemo lahko celo: leto za letom! Tako je ohranjena varnost najbolj krhke in občutljive kože. Na embalaži izdelkov v lekarnah poiščite znak Sterile Cosmetics.

V Dermatoloških laboratorij Pierre Fabre so razvili izdelek Tolérance Control, ki je posebno zasnovan za nego zelo občutljive kože. Vsebuje patentirano sestavino D-Sensinose®, ki že v 30 sekundah pomiri kožo. Formula izdelka je biomimetična in kot takšna posnema strukturo kože. Kožo vlaži kar 24 ur, kožno pregrado pa obnovi v 48 urah ter zmanjša preobčutljivost kože v enem mesecu. Izdelek je narejen po posebnem postopku Sterile Cosmetics.