Migrena je kompleksno bolezensko stanje živčnega sistema za katerega na žalost še vedno ne poznamo vzroka. Pojavlja se v obliki migrenskih napadov z zmernim ali intenzivnim glavobolom. Delimo jo na migreno z avro in migreno brez avre. V Sloveniji migrena prizadene 1 od 4 žensk in 1 od 12 moških. Obstaja veliko različnih načinov zdravljenja, vsekakor pa pomaga, če se odločite tudi za nekatere spremembe v načinu življenja.

Zmanjšajte stres.

Stres je eden izmed dejavnikov, ki najpogosteje sproži migrenske napade. Pomembnejši kot stres je odgovor posameznika na stres. Zato je pomembno, da delate na spretnostih obvladovanja stresa. Pomembno je, da si vzamete čas za sprostitev: privoščite si sproščujočo kopel, preberite dobro knjigo, preživite čas zunaj ali pa si vzemite čas za kavo s prijatelji.

Rekreirajte se.

Raziskave so pokazale, da je zmerna telovadba učinkovita pri zmanjšanju bolečine pri migreni. Rekreacija vpliva na del v možganih, ki je odgovoren za bolečino. Po drugi strani je intenzivna vadba pri nekaterih lahko sprožilec za napad. Da se izognete migrenskemu napadu zaradi telovadbe, je pomembno da telovadite, ko ste spočiti, se pred vadbo dobro ogrejete in ste tekom vadbe hidrirani. Dokazali so tudi, da izguba telesne teže zmanjša pogostost migrenskih napadov.

Izboljšajte svojo prehrano.

Veliko vlogo pri intenziteti glavobolov igra prehrana. Pomanjkanje magnezija lahko prispeva k pogostosti napadov. Magnezij dobite z uživanjem zelene listnate zelenjave, avokada, oreščkov, semen in stročnic, lahko pa se poslužujete tudi prehranskih dopolnil. Priporoča se uživanje sveže pripravljene hrane iz sveže zelenjave in sadja, ter polnozrnatih žit. Potrebno pa je iz prehrane izključiti predelano hrano in hrano bogato s sladkorji, saj taka hrana v telesu povzroča vnetje. Določena hrana lahko sproži migrenski napad samo pri posamezniku, tako da je priporočljivo, da vodite dnevnik prehrane. Na ta način boste lahko ugotovili, katera hrana pri vas sproži napad.

Bodite pozorni na opozorilne znake.

Pred migrenskim napadom so ponavadi prisotni določeni znaki, ki so lahko zelo različni: od čustvenih sprememb, do zadrževanja tekočine in trdega vratu. Tovrstni znaki se lahko pojavijo že 48 ur pred napadom. Prepoznavanje znakov in ustrezno ukrepanje lahko zmanjša intenziteto in trajanje napada. Če občutite te znake, se priporoča, da odidete v sobo brez stimulacij, kot sta televizija in računalnik, pijete veliko vode, redno jeste in se pri tem osredotočite na kompleksne ogljikove hidrate in hrano bogato z beljakovinami. Pomagajo tudi eterična olja sivke in mete, ki ju lahko vdihavate ali nanesete ob lasišče.

Izboljšajte stanje vašega črevesja.

Dokazali so, da obstaja povezava med migrenskimi napadi in črevesnimi težavami. Nizka vsebnost koristnih črevesnih bakterij lahko pripelje do črevesnih težav, to pa lahko pripelje do vnetij. Vnetje črevesja lahko privede tudi do vnetja glavnih poti za bolečino v možganih, to pa sproži migrenske napade. Novejše raziskave nakazujejo na to, da prehranska dopolnila z bakterijskimi sevi na tej stopnji lahko pomagajo, saj uravnovesijo črevesno mikrofloro.

Eno izmed prehranskih dopolnil, ki ga lahko uporabite, je Bio-Kult Migrea. Bio-Kult Migrea vsebuje magnezij in vitamin B6, ki prispevata k delovanju živčnega sistema. Magnezij prispeva k normalnemu psihološkemu delovanju in zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti. Vitamin B6 prispeva k delovanju imunskega sistema, poleg tega pa ima vlogo pri uravnavanju in delovanju hormonov.

VIR:

http://glavobol.com
Pogačnik T. Migrenski napad. Akutni glavobol, 2009: 17-25.
Žvan B., Zaletel M., Pogačnik T. Slovenske smernice za obravnavo migrene 2006, Ljubljana 2006; 1-39