Lepoto je potrebno negovati

dr. Ernest Novak

Dr. Ernest Nova

Na naša vprašanja je tokrat odgovarjal dr. Ernest Novak, nasmejani specialist kirurg odprtega značaja, ki je estetski medicini in kirurgiji predan že več kot 28 let. Gre za enega vodilnih slovenskih strokovnjakov na področju minimalno invazivnega pomlajevanja, s čimer ima že več kot 20 let izkušenj, kar ga uvršča med slovenske zdravnike z najdaljšim stažem na tem področju.

Že po uvodnih besedah smo nemudoma prepoznali njegovo angažiranost in iskreno predanost svojemu delu. Kot pove sam, namreč verjame, da je le zadovoljen človek lahko uspešen človek, izvajanje korekcij videza svojih pacientov pa vidi kot redek privilegij dodajanja koščkov v mozaik njihovega zadovoljstva.

Zaradi dolgoletnih izkušenj, profesionalnosti in predanosti estetski medicini večkrat letno vodi različne delavnice, na katerih svoje izkušnje in veščine prenaša tudi drugim zdravnikom. Prav tako se bogati v sodelovanju s pacienti in skupnem odkrivanju njihovih želja, pri čemer profesionalno in zaupno odgovori še na tako delikatno vprašanje ali pomislek v zvezi s kožo, videzom, staranjem in pomlajevanjem. Da bi nekaj njegovega neprecenljivega znanja prenesli tudi našim bralcem, smo ga danes ujeli v njegovi Ambulanti Venolek v Celju, kjer nam je izčrpno odgovoril na najpogostejša vprašanja o uporabi tkivnih polnil.

1. Pri kateri starosti je že primerno uporabiti tkivna polnila?

Načeloma je uporaba tkivnih polnil možna v vseh starostnih obdobjih, omejitev je le pri mladoletnih osebah, ki morajo za neinvazivni poseg s tkivnimi polnili pridobiti privolitev staršev. S stališča pomlajevanja pa je primerna starost, ko se pojavijo prvi znaki staranja, ko želimo omiliti prve gube, oziroma nekoliko spremeniti del obraza. Za posege z namenom spremembe oblike nekaterih predelov obraza (ustnice,lica,…) se pogosto odločajo tudi mlajši od 25 let. Z namenom pomlajevanja se apliciranje tkivnih polnil načeloma prične po 35. letu starosti, glavnino posegov pa opravimo nekje med 45. in 55. letom. Največ posegov opravimo pri ženskah, posegi pri moškem spolu predstavljajo manjšino vseh posegov.

2. Kako delimo tkivna polnila glede na sestavo? Kako izbrati ustrezno polnilo?

Poznamo več različnih vrst tkivnih polnil. Danes se bomo osredotočili na polnila s hialuronsko kislino. Njihova sestava je precej enostavna. Izdelana so tako, da so identična človeški hialuronski kislini, ki je nestabilna, zato jo s posebnim tehnološkim postopkom zamrežijo in stabilizirajo, da postane obstojnejša. Za kakovostna tkivna polnila je značilno, da vsebujejo zelo čisto hialuronsko kislino. Obstajajo tkivna polnila različnih gostot, od mehkejših do nekoliko trših, razlikujejo pa se tudi po elastičnosti. Katero polnilo izberemo, je odvisno od mesta aplikacije. Zelo čvrstih in trdih polnil ne smemo aplicirati zelo površinsko, ker bi se lahko tipale grudice in polnilo kot takšno. Zato jih moramo aplicirati zelo globoko v tkivo, z njimi pa dosežemo dolgotrajnejši učinek. Ker so trša, lahko dosežemo boljši in izrazitejši učinek liftinga, pri posegu pa uporabimo manjšo količino polnila. Primer takšnega polnila je Restylane® Lyft, ki mu v svetu polnil s hialuronsko kislino ni enakega, saj je najčvrstejše in daleč najbolj uporabno polnilo za lifting obraza ali za dvig določenih struktur. V predelu ustnic je takšno polnilo manj primerno, ker je prečvrsto. V tem primeru uporabimo polnilo, ki je zelo fleksibilno in se zlije s tkivi, zaradi česar ga v ustnicah ne čutimo. Pomembno je tudi, da ne povzroča motenj pri gibanju ustnic. Tkivno polnilo Restylane® Kysse je po mojem mnenju najboljše polnilo za povečanje ustnic, saj se najboljše zlije s tkivi, pri njegovi uporabi zelo redko pride do zapletov, trajanje njegovega učinka pa je primerljivo z drugimi polnili.

3. Kdaj uporabimo tkivno polnilo in kdaj botoks?

Pojma botoks in tkivno polnilo ljudje pogosto zamenjujejo. Gre namreč za dve popolnoma različni snovi, tako v biološkem smislu, kot v načinu delovanja, aplikaciji in indikacijah. Kljub temu, da pacienti pogosto zmotno mislijo, da imajo v ustnicah botoks, za povečevanje ustnic botoksa nikoli ne uporabljamo, temveč jih vedno povečamo s polnili, ki vsebujejo hialuronsko kislino. Botoks je sicer odličen za odpravo gubic, predvsem mimičnih, ki nastanejo s premikanjem obraznih mišic. Najpogosteje so to gube na čelu, med obrvmi, smejalne gubice in vranje nožice pri očeh. Če nekoliko posplošimo, lahko rečemo, da je botoks odličen za injiciranje v zgornji polovici obraza, medtem ko so polnila idealna za spodnjo polovico obraza. Izjemoma jih lahko uporabimo tudi obratno. Polnila, kot pove že poimenovanje, uporabimo, če želimo, da nekaj zapolnijo, privzdignejo in dodajo volumen. Botoks pa sprosti mišice, da so manj napete, koža pa posledično bolj gladka in brez gubic.

4. So vsa tkivna polnila s hialuronsko kislino enako kakovostna?

Menim, da ne. Kakovost polnil s hialuronsko kislino lahko v veliki meri ocenimo z leti izkušenj z uporabo, preizkušenostjo materiala, čistoto ter količino dodanih pomožnih snovi. Smiselno se je izogibati neregistriranim preparatom. Po mojih izkušnjah slednji veliko pogosteje vodijo v zaplete, kot so vnetja, bule in slabi rezultati. Vsak pacient bi se pred postopkom moral pozanimati in seznaniti s polnilom, ki ga bo prejel, po opravljenem postopku pa dobiti etiketo, ki izkazuje vrsto prejetega polnila, podobno kot etiketo prejmemo pri cepljenju. Tako lahko sledimo prejetim polnilom in tudi pri naslednjih postopkih vemo, katero polnilo je pacient prejel prvič.dr. Ernest Novak

5. Kakšni so lahko neželeni učinki pri uporabi tkivnega polnila? So to pogosto edemi, modrice?

Neželeni učinki po apliciranju polnil s hialuronsko kislino so zelo redki, okrevanje pa običajno izjemno hitro. Najpogostejši neželeni učinek je pojav blage rdečice in otekline. Neželeni učinki so praviloma zelo blagi in praviloma ne ovirajo pacienta pri opravljanju svojega dela. Pacient tako ne potrebuje posebnega počitka in bolniške odsotnosti. V redkih primerih se lahko pojavijo modrice, ki jih zakrijemo s korektorji in pudrom. Izjemoma lahko kot posledica reakcije med tkivom in polnilom nastane nekoliko izrazitejša oteklina, ki v nekaj dneh uplahne. Seveda sta pojav in vrsta neželenih učinkov odvisna tudi od veščin izvajalca in predela, na katerem izvajamo postopek.

6. Kako pogosto moramo postopek ponavljati, da bi ohranili željen videz?

Učinek polnil s hialuronsko kislino traja različno dolgo. Na nekaterih predelih obraza lahko vztraja tudi do več let. Pri tretiranju podočnjakov, na primer, je viden vsaj dve leti, pri nekaterih mojih pacientih je trajal tudi do pet let. Praviloma lahko rečemo, da je učinek polnil s hialuronsko kislino prisoten eno leto. Učinek posegov na ustnicah in pri površinski hidraciji je nekoliko krajši kot pri povečanju lic, kjer se ohrani nekoliko dlje.

7. Smemo s kemični pilingom in tkivnim polnilom tretirati hkrati, oziroma v kakšnem časovnem razmiku so tretmaji smiselni?

Smiselno se je izogibati hkratnemu tretiranju s kemičnim pilingom in aplikaciji tkivnih polnil. Kombinacija nekaterih postopkov lahko namreč vodi v zaplete. Vsak poseg je treba obravnavati zelo skrbno in uporaba več postopkov pri enkratnem obisku se praviloma nikoli ne obnese. Po vsakem postopku telo namreč potrebuje določen čas za okrevanje in zato je smiselno izvajati samo eno vrsto posega. Kemični piling je zelo agresiven za kožo, zato ga je po aplikaciji tkivnih polnil smiselno odložiti vsaj za dva tedna.

zenski obraz

8. Je prisotnost virusa herpeksa simpleksa ali herpesa zostra kontraindicirana z uporabo polnil?

Da, če sta virusa herpeksa simpleksa ali herpesa zosterja v aktivnem stanju, kar pomeni, da je prisotno vnetje, takrat je aplikacija polnil s hialuronsko kislino kontraindicirana. Aplicirati jih smemo šele, ko vnetje popolnoma izzveni. Posebno previdni moramo biti pri pacientih z anamnezo ponavljajočega herpesa. Pri njih uporabimo zdravila (sistemsko zdravljenje s tabletami) tik pred posegom in še nekaj dni po posegu, da zavremo aktivacijo virusa in preprečimo vnetje. Prav tako so z apliciranjem polnil kontraindicirane tudi akne in vsaka druga oblika vnetja, saj bi lahko prišlo do prenosa bakterij do polnila in posledično do okužb. Prav tako ne izvajamo posega, če ima pacient slabo zdravljeno zobovje ali granulom.

Avene Termalna voda

9. Je poseg s tkivnimi polnili boleč? Ali tkivna polnila vsebujejo lokalni anestetik?

Da, velika večina tkivnih polnil vsebuje lokalni anestetik. Uporaba takšnih polnil je veliko primernejša kot uporaba polnil brez anestetika, saj je tako poseg praktično neboleč in ga pacienti laže prenesejo. Posebnost je poseg na ustnicah, ki so zelo oživčene, zato je neprijetnost ob vbrizgavanju tkivnega polnila nekoliko večja. Tega se zavedamo, zato razen anestetika, ki ga vsebuje že polnilo, dodatno uporabimo še anestetično kremo in mesto aplikacije hladimo. Tako še dodatno zmanjšamo neprijetnosti ob samem vbrizgavanju.

10. Je aplikacija s kanilo manj boleča od aplikacije z iglo?

Pri nekaterih posameznikih je poseg s kanilo (to je igla, ki je na koncu topa) manj boleč kot poseg z iglo, pri nekaterih pa je ravno obratno. Izbira je odvisna tudi od predela na obrazu. Na določenih predelih namreč uporabljamo izključno samo kanilo. Vedno se trudimo, da postopek pacientu ne predstavlja neprijetne izkušnje.

11. Je mogoče korigirati že aplicirano polnilo (raztopiti hialuronsko kislino), če pride do premočnega učinka?

Če pri posegu, pri katerem smo uporabili hialuronsko kislino, pride do neželenega učinka (kar je pri kakovostnih polnilih sicer zelo redko), lahko določene neželene učinke hitro odpravimo. V določenih primerih se namreč lahko zgodi, da telo noče sprejeti polnila, kar se kaže kot oteklina, ki zlepa ne izzveni. V tem primeru polnilo zelo enostavno in hitro stopimo. To storimo tako, da vbrizgamo encim, ki ga raztopi v nekaj minutah, da dosežemo končni učinek topljenja, pa traja nekaj ur. Po enem dnevu se običajno zabrišejo tudi sledi vbodov. Postopek sam je izjemno učinkovit. Pri polnilih, ki niso na osnovi hialuronske kisline, pa žal nimamo učinkovitega sredstva, s katerim bi jih lahko stopili, če pride do neželenega učinka. Takšen primer je bila uporaba izjemno priljubljenega Biopolimera, ki je v Sloveniji prepovedan. Vemo, da so ga nekateri zdravniki kljub temu vbrizgavali, tako v Sloveniji kot v tujini. Posledica je bilo veliko število pacientov z neželenimi učinki, ki so želeli, da se poseg popravi, vendar to brez operativnega posega žal ni mogoče. Morali bi namreč prerezati ustnico in odstraniti polnilo, vendar odstranitev tudi na ta način ne bi bila popolna. Kot posledica ostane brazgotina, lahko celo deformacija ustnice. Zato je izjemno pomembno, da pred postopkom povprašamo izvajalca, kateri proizvod bo uporabil, kakšne so njegove izkušnje, koliko takšnih postopkov je že izvedel, kakšni so potencialni zapleti in kako jih lahko rešujemo. Še vedno ima mnogo pacientov pomisleke, kaj bo mislil zdravnik, če ga sprašujemo vse to. Zavedati se moramo, da takšna vprašanja za profesionalnega izvajalca nikakor niso neprijetna – nasprotno, morala bi postati standard pred izvedbo vsakega posega.

12. Moramo po aplikaciji kožo zaščititi pred soncem?

Zaščita kože pred soncem je vedno potrebna. Sonce je precej škodljivo za našo kožo, saj lahko povzroči opekline, določene vrste raka, kožo pa tudi postara. Zaščita pred soncem je še toliko bolj pomembna po kakršnem koli posegu na obrazu. Izogibajte se izpostavljanju soncu med 10. in 16. uro. Nosite zaščitno obleko, kot so klobuk s širokimi krajci, sončna očala in majica. Za zaščito pred škodljivimi vplivi sončnih žarkov uporabljajte izdelke uveljavljenih proizvajalcev, ki jih lahko kupite v lekarnah. Še posebno pomembno je, da izdelek nudi zaščito tako pred UVA- in UVB-žarki kot pred visoko intenzivno modro svetlobo (ang. »HEV light«). Slednja se je namreč v najnovejših raziskavah izkazala kot izjemno škodljiva, saj prodira v globje plasti kože in poškoduje kolagen in elastin ter tako pospešuje staranje.

Avene Intense protect spf50

Primer izdelka, ki nudi opisano zaščito, je Avène Intense Protect 50+. Izdelek je primeren za najbolj občutljivo kožo po posegih, za brazgotine in za tetovaže.

13. Kakšne ukrepe svetujete po posegu? Bi bilo smiselno uporabiti kakšna mazila?

Nekaj dni po posegu se moramo izogibati ekstremnim obremenitvam, lahko pa se zmerno rekreiramo. Kot že navedeno, se je obvezno zaščititi tudi pred soncem. Uporaba antibiotičnih mazil ni potrebna, priporočam pa uporabo izdelkov, ki kožo hitreje celijo, saj je vsaka koža po postopku nekoliko razdražena. Primeren takšne kreme je Avène Cicalfate+ krema, ki vsebuje patentirano sestavino ™.

Avene Cicalfate+ promo image

Prav ta inovativna patentirana sestavina pomaga pospešiti proces obnove povrhnjice in kožo celi 2,5-krat hitreje, kot če je ne bi uporabili. Krema vsebuje tudi Avène termalno izvirsko vodo, ki kožo pomirja, preprečuje njeno draženje in ustvari občutek takojšnjega ugodja.

Intervju vodil:
Tomaž Lepener, mag. farm.  Specialist dermatološke kozmetike

-30%

Avène

Avène Zelo visoka zaščita SPF50+ Intense Protect, 150 ml

Eau Thermale Avène Zelo visoka zaščita SPF 50 + Intense Protect nudi široko področje zaščite. Poleg zaščite pred UVA-...
17,80 

Avène

Avène Cicalfate+ obnavljajoča zaščitna krema, 40 ml

Avène Cicalfate+ obnavljajoča zaščitna krema pomirja in obnavlja razdraženo kožo. Primerna je za obnovo občutljive, r...
9,78 

Alergije

Avène termalna izvirska voda 300 ml

Občutite pomirjujoče delovanje Avène termalne izvirske vode, ki ščiti vašo kožo. Avène termalna izvirska voda nast...
12,76