COVID-19 in izpadanje las

COVID in izpadanje las

COVID-19 je bolezen mnogoterih obrazov. Pri nekaterih bolezen poteka v povsem blagi obliki, drugi pa imajo številne in hude težave. Določeni bolniki  imajo lahko določene težave še po tem, ko so preboleli COVID-19. Večina bolnikov, ki so preboli COVID-19 se po preboleli bolezni povsem normalno vrne v vsakdanje življenje. Pogosti so tudi primeri, ko simptomi vztrajajo nekaj tednov ali celo mesecev po preboleli okužbi. Simptomi bolezni lahko vztrajajo celo pri ljudeh, ki so preboleli bolezen kot blago obliko. To skupino simptomov imenujemo post-COVID sindrom ali dolgi COVID. Ti simptomi lahko vplivajo na sposobnost opravljanja vsakodnevnih dejavnosti posameznika. Primeri takšnih simptomih so kronična utrujenost, bolečine v mišicah in sklepih, slabost, oteženo dihanje, nočno potenje in glavobol. Seveda ne smemo pozabiti tudi na najbolj znan simptom bolezni COVID-19 to je dolgotrajna izguba vonja in okusa. Lahko pa se pojavi tudi izpadanje las. O tem problemu pa bomo napisali več v tem članku.

Strokovno takšnem izpadanju las rečemo akutni telogen effluvium. Običajno se pojavi dva do tri mesece po stresnem dogodku in traja do šest mesecev. Takšen stresni dogodek je lahko tudi bolezen COVID-19. Za akutni telogen effluvium obstajajo sicer še tudi drugi vzroki kot so: visoka vročina, porod, hude okužbe, hude kronične bolezni, hud psihološki stres, večji kirurški posegi,  prekomerno ali premajhno delovanje žleze ščitnice, neustrezne diete in različna zdravila.

Izpadanje las

Povejmo najprej kaj je normalno izpadanje las. Normalno je, da na dan izgubite tudi do 100 las. To je posledica normalnega cikla las. Lasje bodo rasli nekaj let, nato pa nekaj mesecev počivali, odpadali in ponovno zrasli. Do akutnega telogen effluviuma pride, ko zaradi stresa lasne korenine prezgodaj preidejo v stanje mirovanja in izpadanja.  V primeru šoka zaradi COVID-19 lahko odpade kar 70 % las. Pri tem lasje izpadajo v šopih. To je drugačen problem kot postopno genetsko redčenje las.

Medtem ko se pri akutnem telogen effluviumu najpogosteje opazi izpadanje las na lasišču, lahko nekateri posamezniki opazijo tudi izpadanje dlak po telesu. Običajno se izpadanje las pojavi pri šamponiranju, česanju ali celo pri nežni negi las. Izpadanje las se običajno počasi zmanjšuje v 6 do 8 mesecih po preživeti bolezni COVID-19.

V večini primerov akutnega telogen effluviuma ni potrebno zdravljenje. Lasje namreč izpadejo, ko jih novi lasje, ki rastejo pod njimi, potisnejo ven. Tako je pri tej vrsti izpadanja las, izpadanje las znak ponovne rasti las. Ko se novi lasje najprej dvignejo skozi lasišče in iztisnejo odmrle lase, se ob lasni liniji čela pogosto vidijo drobni robovi novih las.

Kaj pa govorijo klinične raziskave o povezami med izpadanjem las in COVID-19. V svetu so bile narejene številne klinične raziskave o povezavi med COVID-19 in akutnim telogen effluviumom. Eno najbolj odmevnih je naredil zdravnik H. Aksoy. V raziskavo je bilo vključenih več kot 200 oseb. Približno polovica se jih je zdravila doma, druga polovica pa v bolnišnici. Pregled lasišča je odkril akutni telogen effluviuma povezan s COVID-19 pri kar 27,9% bolnikih. To bolezen so imeli v isti meri tako bolniki, ki so se zdravili v bolnišnici in tisti ki so se zdravili doma, kar pomeni, da ni povezave med resnostjo COVID-19 in akutnim telogen effluviumum.

Kaj lahko storimo sami

Kot smo navedli že prej ni potrebno zdravljenje akutnega telogen effluviuma. Priporočajo pa se prehranski dodatki kot podpora za ponovno rast las. Na tržišču so številni izdelki z različno sestavo. Priporočamo vam, da kvalitetni izdelk kupite v lekarni. Izberete takšnega, ki vsebuje metionin in cistein. Ti dve aminokislini sta nujno potrebni za rast las, telo pa jih v obdobju stresa ne proizvede dovolj. Prav tako je pomembno, da izdelek vsebuje določene vitamine skupine B ter železo, ki je še posebej pomembno po okrevanju po bolezni COVID-19. Prehransko dopolnilo, ki vsebuje vse navedene sestavine je Ducray Anacps Tri-Activ kapsule. Predlagamo, da ta izdelek uporabljate skupaj z Ducray Anaphase+ kremnim šamponom, ki vsebuje ekstrakt bodeče lobodike. Slednji stimulira mikrocirkulacijo lasišča in korenini lasu zagotavlja elemente, potrebne za normalno rast.

Viri:Telogen Effluvium Hair Loss – American Osteopathic College of Dermatology Aksoy H, Yıldırım UM, Ergen P, Gürel MS. COVID‐19 induced telogen effluvium. Dermatologic Therapy. 2021;e15175. doi:10.1111/dth.15175