Avtor: Maja Koprivnikar, dipl. babica

KAKO SKRBIMO ZA NOVOROJENČKOV POPEK?

Popkovni krn je otrokov zadnji spominek na njegovo bivanje v maternici. Popkovina je otročka preko posteljice povezovala z mamo, kmalu po rojstvu pa to belo, mehko strukturo prerežemo. Babica v porodni sobi popkovino odreže nekaj centimetrov od otrokovega telesa in nanj namesti posebno sponko, ki jo v naslednjih dneh snamemo in pustimo, da se popek suši, dokler sam ne odpade. Popkovina ni oživčena, zato otroka to ne boli, je pa njegov popkovni krn vstopno mesto v telo, zato moramo poskrbeti, da je ves čas suh in čist.

Celjenje popka

KAKO DOLGO MORAMO SKRBETI ZA NOVOROJENČKOV POPEK?

Dokler ne odpade (običajno v 5–14 dneh) in še nekaj dni zatem, da se popek popolnoma zaceli.

KAKO POGOSTO IN NA KAKŠEN NAČIN GA OČISTIMO?

Nekajkrat na dan ob previjanju. Čiščenje je najlažje z zloženci in fiziološko raztopino – z mokrim zložencem obrišemo okoli krna in v gubicah popka – kar pogumno, suh krn je včasih treba dobro premakniti, da iz vseh gubic lahko izbrišemo nečistoče, ki se tam naberejo. To otročka nič ne boli, običajno se vznemiri, ker je zloženec moker in mrzel. Nato obrišemo ali popivnamo še s suhim zložencem, da popek ne ostane vlažen. Popka z ničemer ne prekrivamo – naj se suši na zraku.

Novorojenček

KAKO PREPREČIMO, DA BI PLENIČKA PRITISKALA NA KRN?

Sprednji del pleničke zavihamo navzdol, da ne pokriva popka. Na takšen način previjamo, dokler krn ne odpade. Tudi pri izbiri oblačil se odločimo za bodije, ki niso preveč tesni in iz materialov, ki dihajo (bombaž). Hlačke z elastiko namestimo nad/pod popkovni krn ali se jim izognemo, dokler popkovni krn ne odpade.

LAHKO KRN POTEGNEMO, ČE JE ŽE SKORAJ ODPADEL?

Krn pri čiščenju popka sicer premikamo sem ter tja, ampak ga nikoli ne vlečemo ven iz telesa. Tudi če visi le še na tanki nitki, ga pustimo, da sam odpade. V nasprotnem primeru lahko naredimo ranico, ki še nekaj dni krvavi in tudi poveča tveganje za okužbo.

KAKŠNI SO ZNAKI VNETJA POPKA ALI DRUGIH KOMPLIKACIJ?

Rdečina ali otečenost okrog popka, gnojen in/ali smrdeč izcedek, ponavljajoča krvavitev iz popka, majhne belo-rdeče zatrdline (granulom).

Ofenosept banner