Temenice so drobne luske, ki so bodisi suhe bodisi mastne ter so bele ali rumene barve. So pogosti pojav pri dojenčkih, vendar temenic nimajo vsi dojenčki, ima jih okoli 10 % dojenčkov. Najpogostejše so pri dojenčkih do 3 mesecev starosti, lahko pa se pojavljajo vse do prvega leta starosti ali pa še kasneje. Pri večini temenice izginejo do prvega rojstnega dne, drastično pa se zmanjšajo, ko se otrok približujejo četrtemu letu starosti. Temenice se pojavljajo po celotnem lasišču in so pogosto skoncentrirane za ušesi.

Včasih prizadenejo tudi področje okoli obrvi, lahko pa se pojavijo tudi na nosu, pod pazduhami in v dimljah. So nenevarne in jih z medicinskega vidika ni nujno odstraniti. Kljub temu, da je pojav zelo pogost pa ne vemo natančno kaj ga povzroča. To je tudi eden od razlogov, zakaj jih je tako težko odpraviti. Domneva se, da imajo pomembno vlogo pri nastanku materini hormoni.

Da na nastanek vplivajo hormoni kaže tudi dejstvo, da se težave povrnejo v puberteti kot seboroični dermatitis. Temenice so namreč otroška oblika seboroičnega dermatitisa. Slednji povzroča pri odraslih osebah prhljaj.

Vlaženje kože vpliva blagodejno na sprostitev lusk. Uporabite čista rastlinska olja, kot so olivno, jojobino ali mandljevo olje. Preden uporabite olje z majhno količino olja preizkusite, če morebiti izzove reakcijo.

Do dojenčkove kože bodite vedno nežni. Če boste preveč razdražili lasišče lahko povzročite nastanek ranic, ki se lahko vnamejo. Nežno česanje dojenčkovega lasišča je dober način, da odstranite nekaj lusk, ampak bodite pazljivi, da lusk ne odtrgate. Predlagamo, da uporabite posebne glavničke za temenice. Počasi češite v eni smeri, tako, da razrahljate luske. To lahko počnete na suhih ali mokrih laseh. Češite enkrat na dan, če pa lasišče postane rdečo ali razdraženo pa češite redkeje. Takšno česanje odstrani nekaj lusk in ugodno vpliva na zdravje lasišča.

Vlaženje kože vpliva blagodejno na sprostitev lusk. Uporabite čista rastlinska olja, kot so olivno, jojobino ali mandljevo olje. Preden uporabite olje z majhno količino olja preizkusite, če morebiti izzove reakcijo. Nanesite tanko plast olja na lasišče in lasišče nežno masirajte eno minuto. Olje pustite na lasišču 15 minut. To metodo lahko uporabljate enkrat na dan. Kljub temu, da ta metoda ni znanstveno potrjena ljudje navajajo, da je učinkovita. Metoda je prav tako varna, če otrok ni alergičen na olje. Še bolje kot uporaba olj za nego temenic pa se priporoča uporaba posebej za to namenjenih izdelkov, ki jih dobite v lekarni. Priporočamo izdelke, ki delujejo keratolitično, to pomeni, da odstranjuje luske. Hkrati naj vsebujejo tudi vlažilne sestavine kot je na primer glicerin.

Primer takšnega izdelka je Ducray Kelual emulzija. Gre za izdelek, ki se lahko nanaša, lahko spira in nežno deluje. Ima lahko, nemastno in nelepljivo teksturo. Nato lasišče umijte z nežnim otroškim šamponom. Priporočamo, da takšen šampon kupite v lekarni. Primer takšnega izdelka je je Ducray Dexyane, zelo bogat gel, ki ga lahko uporabiti tako za umivanje lasišča kot obraza in telesa. Šampon proti prhljaju pa uporabljajte samo če vam je tako svetoval zdravnik. Vprašajte svojega pediatra kako pogosto naj perete lase, saj lahko preveč pogosto umivanje izsuši lasišče in poslabša temenice. Šamponi so zelo učinkoviti za začasno odstranitev lusk, paziti je potrebno samo, da ne pridejo v oči.

Kdaj poiskati zdravniško pomoč?

Temnice niso stanje, ki bi zahtevalo zdravniško obravnavo, priporoča pa se, da jih omenite pri naslednjem obisku pediatra. Zdravnika pa je potrebno obiskati, če se luske pojavljajo po celotnem obrazu in telesu in če iz njih izteka tekočina ali kri. Zdravnika obiščite tudi, če je območje videti zatečeno, rdeče, razdraženo in če ni nobenega izboljšanja po večtedenskem negovanju temenic. Vse to so lahko znaki infekcije ali drugih bolezni, kot so ekcem ali garje. V ekstremnih primerih vam lahko zdravnik predpiše kremo proti glivicam, kortikosteroidno kremo ali cinkovo kremo.

Izdelki, ki vam lahko pomagajo:

DUCRAY DEXYANE zelo bogat gel za čiščenje kože obraza in telesa

DUCRAY KELUAL keratolitična emulzija