RESNICA O MIGRENAH IN ZAKAJ SO POGOSTEJŠE PRI ŽENSKAH

ZAKAJ SO MIGRENE POGOSTEJŠNE PRI ŽENSKAH

RESNICA O MIGRENAH IN ZAKAJ SO POGOSTEJE PRI ŽENSKAH

 

Medtem ko lahko oba spola trpita za migreno, stanje prizadene trikrat več žensk kot moških.1 Dejansko nekatere raziskave kažejo, da kar četrtina vseh žensk v Združenem kraljestvu doživi napade.

2 Ženske doživljajo migreno drugače kot moški. Ženske poročajo o epizodni bolečini (pogosto dolgotrajnejši) in kronični bolečini pogosteje kot moški.

Pravzaprav je 85 % bolnikov s kronično migreno (tj. tistih, ki trpijo zaradi glavobola 15 ali več dni na mesec) žensk.3 Migrena je torej pomemben zdravstveni problem žensk.

Menarha, menstruacija, nosečnost in menopavza ter uporaba hormonskih kontraceptivov in hormonskega nadomestnega zdravljenja lahko vplivajo na pojav migrene. To je močan pokazatelj, da čeprav niso vse migrene hormonske, imajo hormoni za mnoge ženske pomembno vlogo.

 

Migrena

Otroštvo

V otroštvu, vse do pubertete, je razširjenost migrene pri dečkih in deklicah približno enaka.4 Vendar je verjetnost, da bodo deklice prvo migreno doživele med letom, ko se začne njihova menstruacija, večja kot kadar koli drugje v življenju.3

 

Reproduktivna leta

V vseh rodnih letih je menstruacija eden najpomembnejših dogodkov, povezanih s pojavom migrenskih napadov pri ženskah. Menstrualna migrena se običajno pojavi v 5-dnevnem obdobju, ki se začne 2 dni pred začetkom krvavitve in se nadaljuje prve 3 dni menstruacije. Pogosteje je to migrena brez avre.5 Veliko žensk ima migreno (z avro ali brez) tudi ob drugih obdobjih v mesecu.5 Glede na večino študij v primerjavi z migreno v drugih obdobjih ciklusa menstrualni napadi trajajo dlje, so hujše, pogosteje se bodo ponovile, se manj odzivajo na zdravljenje in so povezane z večjo invalidnostjo.5

 

Nosečnost

Zdi se, da ima nosečnost ugoden učinek na migreno pri mnogih ženskah (čeprav ne pri vseh), zlasti v kasnejših trimesečjih.5 Na žalost se bolniki po porodu običajno vrnejo k vzorcu migrene pred nosečnostjo, čeprav lahko redno dojenje odloži ponovitev napadov. .6 Osebe, ki trpijo za migreno, se morajo o svojih načrtih za nosečnost pogovoriti s svojim zdravnikom, saj lahko nekatera zdravila proti migreni vplivajo na sposobnost zanositve ali pa jih jemanje med nosečnostjo ni varno.

Migrena

 

Menopavza

Čeprav se migrene lahko poslabšajo med letom pred menopavzo (leta pred menopavzo) zaradi hormonskih nihanj, se po menopavzi pojavnost migrene pri ženskah dramatično zmanjša, pri čemer se simptomi izboljšajo ali popolnoma izginejo pri 67 % obolelih.6

 

Hormonska kontracepcija

Vpliv hormonske kontracepcije na migreno se razlikuje od ženske do ženske. Nekateri menijo, da imajo manj glavobolov, drugi občutijo večjo bolečino, nekateri pa ugotovijo, da učinka sploh ni. Peroralni kontraceptivi lahko pri ženskah sprožijo prvi napad migrene, še posebej, če ima migrena v družinski anamnezi,6 in obstaja dobro znana povezava med kombiniranimi peroralnimi kontracepcijskimi tabletami in zlasti migreno. Vendar se za zdravljenje hude menstrualne migrene včasih uporabljajo kontracepcijska sredstva, ki zmanjšajo ali odpravijo menstruacijo. Ženske z migreno naj bodo previdne pri izbiri hormonske kontracepcije in z zdravnikom pretehtajo tveganje in korist posameznega kontracepcijskega sredstva.

 

Vloga hormonov

Kaže, da ima estrogen (zlasti odtegnitev estrogena, tj. nenaden padec ravni estrogena) pomembno vlogo pri migreni, povezani s hormoni. To pojasnjuje, zakaj se menstrualne migrene običajno pojavijo tik pred menstruacijo in med obdobjem brez tablet pri ženskah, ki uporabljajo kombinirane peroralne kontracepcijske tablete. Ko so ravni estrogena stabilne, na primer v nosečnosti ali po menopavzi, se zdi, da ima to zaščitni učinek pred napadi. Razlogi, zakaj so nekatere ženske nagnjene k migreni kot odziv na hormonske spremembe, druge pa ne, trenutno niso jasni. Razlike so lahko povezane s sposobnostjo presnove estrogenov ali zaradi genetskih variacij v genih, ki kodirajo spolne hormone, njihove receptorje ali metabolite hormonskih poti.5

 

Medtem ko je menstrualna migrena lahko še posebej težavna za obvladovanje, je lahko sodelovanje z registriranim nutricionistom, ki lahko izvede hormonske, genetske in druge preiskave ter sestavi dieto za uravnoteženje hormonov in protokol dodatkov. Na primer, zdi se, da so pomanjkanja ali povečana potreba po nekaterih hranilih, kot sta magnezij in vitamini B, še posebej pomembna pri menstrualni migreni.7,8

 

Zdravje črevesja

Poleg hormonskih nihanj je nadaljnji dejavnik, ki lahko prispeva k visoki razširjenosti migrene pri ženskah, zdravje črevesja. Ena zanimiva ugotovitev je, da o sindromu razdražljivega črevesja (IBS) pogosteje poročajo tudi ženske kot moški (z razmerjem med ženskami in moškimi približno 2,5:1).9,10 Disbioza (neravnovesje mikroorganizmov v črevesju) je opažen pri številnih bolnikih z IBS in naj bi bil ključni dejavnik pri bolezni.11 Zanimivo je, da je v nedavni študiji, objavljeni lani, ugotovljeno, da imajo ženske, ki trpijo za IBS, ki so imele tudi migreno, znatno hujšo disbiozo kot ženske, ki trpijo za IBS, ki je nimajo.12 Poleg tega se je pokazalo, da ima stres negativen vpliv na črevesje. mikrobiom,14 in je tudi eden najpogostejših sprožilcev IBS in migrene. Dokazi kažejo, da se moški in ženske običajno različno odzivajo na stres, tako psihološko kot biološko, pri čemer so ženske bolj nagnjene k motnjam, povezanim z anksioznostjo.13

 

Živi bakterijski dodatki so torej lahko koristni. 14 sevov v prehranskem dopolnilu Bio-Kult Migréa je bilo nedavno uporabljenih v doslej največji klinični študiji živih bakterijskih dodatkov pri bolnikih z IBS.15 Študija je pokazala, da so sevi znatno izboljšali splošno resnost simptomov pri bolnikih z IBS in so jih dobro prenašali. Bolečina v trebuhu in pogostost sta se zmanjšali v povprečju za 69 % in 34 % udeležencev je bilo ob koncu 4-mesečnega preskušanja popolnoma brez simptomov. Pomembno pa je, da so sevi poleg lajšanja simptomov IBS tudi opazno izboljšali vse vidike kakovosti življenja.

To vključuje psihološke težave, kot so tesnoba glede zdravja, depresija, pomanjkanje užitka v življenju in občutek, da se je treba izogibati stresnim situacijam. Podobno je nedavno randomizirano, dvojno slepo, s placebom nadzorovano preskušanje pokazalo, da je istih 14 sevov živih bakterij v izdelku Bio-Kult Migréa znatno zmanjšalo pogostost in intenzivnost migrene ter uporabo neuspešnih zdravil pri epizodni in kronični migreni v primerjavi s placebom.16 Izdelek vsebuje tudi magnezij in vitamin B6, ki prispevata k normalnemu delovanju živčnega sistema ter zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti (ki pogosto spremljata migrenske napade). Vitamin B6 prispeva tudi k uravnavanju hormonske aktivnosti.

 

 

Viri:

1            The World Health Organization. Atlas of headache disorders and resources in the world 2011. World Heal Organ 2011; : 72.

2            Excellence C. Appendix A National Institute for Health and Clinical Excellence Final scope for the appraisal of botulinum toxin type A for the prophylaxis of headaches in adults with chronic migraine Issue. 2011 https://www.nice.org.uk/guidance/ta260/documents/migraine-chronic-botulinum-toxin-type-a-final-scope2.

3            Migraine in Women – Migraine Research Foundation. https://migraineresearchfoundation.org/about-migraine/migraine-in-women/ (accessed July 22, 2019).

4            Bille B. A 40-Year Follow-Up of School Children with Migraine. Cephalalgia 1997; 17: 488–91.

5            Sacco S, Ricci S, Degan D, Carolei A. Migraine in women: the role of hormones and their impact on vascular diseases. J Headache Pain 2012; 13: 177–89.

6            The Impact of Hormones – Migraine Research Foundation. https://migraineresearchfoundation.org/about-migraine/migraine-in-women/the-impact-of-hormones/ (accessed July 22, 2019).

7            Facchinetti F, Sances G, Borella P, Genazzani AR, Nappi G. Magnesium prophylaxis of menstrual migraine: effects on intracellular magnesium. Headache 1991; 31: 298–301.

8            Shaik MM, Gan SH. Vitamin supplementation as possible prophylactic treatment against migraine with aura and menstrual migraine. Biomed Res Int 2015; 2015: 469529.

9            Talley NJ. Irritable bowel syndrome: definition, diagnosis and epidemiology. Best Pract Res Clin Gastroenterol 1999; 13: 371–84.

10          Boeckxstaens GE, Drug V, Dumitrascu D, et al. Phenotyping of subjects for large scale studies on patients with IBS. Neurogastroenterol Motil 2016; 28: 1134–47.

11          Menees S, Chey W. The gut microbiome and irritable bowel syndrome. F1000Research 2018; 7. DOI:10.12688/f1000research.14592.1.

12          Georgescu D, Reisz D, Gurban CV, et al. Migraine in young females with irritable bowel syndrome: still a challenge. Neuropsychiatr Dis Treat 2018; 14: 21–8.

13          Verma R, Balhara YPS, Gupta CS. Gender differences in stress response: Role of developmental and biological determinants. Ind Psychiatry J 2011; 20: 4–10.

14          Weiss GA, Hennet T. Mechanisms and consequences of intestinal dysbiosis. Cell Mol Life Sci 2017; 74: 2959–77.

15          Ishaque SM, Khosruzzaman SM, Ahmed DS, Sah MP. A randomized placebo-controlled clinical trial of a multi-strain probiotic formulation (Bio-Kult®) in the management of diarrhea-predominant irritable bowel syndrome. BMC Gastroenterol 2018; 18: 71.

16          Martami F, Togha M, Seifishahpar M, et al. The effects of a multispecies probiotic supplement on inflammatory markers and episodic and chronic migraine characteristics : A randomized double-blind controlled trial. Cephalalgia 2019; 0: 1–13.