KURKUMIN IN KVERCETIN – ODLIČNA KOMBINACIJA ZA ZDRAVJE

Kurkumin in kvercetin – odlična kombinacija za zdravje

Kurkumin in kvercetin – odlična kombinacija za zdravje

 

V zgodovini je človek za zdravljenje bolezni uporabljal rastline in njihovo zdravilno moč.


Zadnje čase pa se spet vračamo k naravi in odkrivamo zdravilne lastnosti rastlin, ki jih potrjujejo tudi številne znanstvene raziskave.  
Lahko bi govorili o številnih zdravilnih rastlinah in njihovih učinkovinah, v tem članku pa se bomo osredotočili na dve rastlini, ki sta v zadnjem času pridobili na veljavi in s katerima je bilo narejenih več kliničnih raziskav.


Najprej bomo navedli zdravilne učinke kurkume (Curcuma longa) oziroma kurkumina, ki je glavni antioksidant v kurkumi. V nadaljevanju pa bomo predstavili učinke antioksidanta kvercetina, ki je glavna učinkovina v rastlini Japonska sofora (Sophora japonica).

Kurkuma ima številne možnosti uporabe
Kurkuma je korenasta zelnata trajnica (Curcuma longa) iz družine ingverjevk in je že dolgo znana po svojih zdravilnih lastnostih. Deležna je zanimanja tako v medicinskem oziroma znanstvenem svetu kot tudi med kulinaričnimi navdušenci. V različnih državah se uporablja v številne namene. V Indiji je najbolj znana uporaba kurkume v kariju, na Japonskem jo postrežejo v čaju, na Tajskem se uporablja v kozmetiki, na Kitajskem se uporablja kot barvilo, v Koreji pa jo postrežejo v pijačah.

Kurkuma vsebuje antioksidant kurkumin
Kurkuma vsebuje antioksidant (polifenol) kurkumin, ki pomaga pri obvladovanju oksidativnih in vnetnih stanj, presnovnega sindroma, artritisa, anksioznosti in hiperlipidemije. Pomaga lahko tudi pri obvladovanju vnetja ter pri bakterijskih in virusnih infekcijah. Učinkuje tudi proti bolečinam v mišicah, ki jih povzroči vadba, ter tako izboljša okrevanje in učinkovitost pri aktivnih ljudeh. Poleg tega lahko razmeroma nizek odmerek zagotovi zdravstvene koristi ljudem, ki nimajo diagnosticiranih zdravstvenih težav. Večino teh koristi lahko pripišemo njegovim antioksidativnim in protivnetnim učinkom.

Kvercetin je močan antioksidant
Kvercetin je popolnoma naraven antioksidant oziroma polifenol, ki ga najdemo v rastlinah. Spada med tako imenovane flavonoide oziroma flavonole. Najdemo pa ga v zelenem in črnem čaju ter tudi v vinu. Bogat vir kvercetina je tudi določeno sadje kot so limone, grenivke, brusnice, češnje, jabolka in grozdje, vsebuje pa ga tudi zelenjava (paprika, čebula, šparglji). Največ pa ga je v rastlini imenovani Japonska sofora.

Njegov najpomembnejši učinek je, da deluje kot antioksidant  in se tako bojuje proti prostim radikalom. Zmanjšuje vnetja in zmanjša tveganje za okužbe, znanstvene raziskave pa kažejo tudi njegovo protivirusno in protibakterijsko delovanje. Prav tako zmanjša tveganje za nevrološke bolezni in bolezni srca ter lajša alergije.

Sinergistično delovanje kurkumina in kvercetina
Tako kurkumin kot kvercetin sta oba antioksidanta in raziskave kažejo, da ju je najbolje zaužiti skupaj.
Hkratno jemanje obeh antioksidantov se priporoča pri visoki starosti, kardiovaskularnih bolezni, diabetesu, prekomerni teži, kajenju, nezdravem prehranjevanju in pri stresu. Kvercetin in kurkumin pa v kombinaciji z vitaminom D3 ugodno delujejo tudi pri COVID-19, gripi, okužbi zgornjih dihal in navadnemu prehladu.

Biološka uporabnost kurkumina in kvercetina
Biološka uporabnost poenostavljeno pomeni koliko učinkovine pride v telo. Določene učinkovine se zelo slabo absorbirajo v kri in jih tako zelo malo pride v telo. Takšni učinkovini sta tudi kurkumin in kvercetin. Ta problem so prepoznali tudi v belgijskem podjetju Tilman in rezultat večletnih raziskav je mikroemulzija s kurkuminom in kvercetinom. Rezultat takšne formulacije je 80x boljša biorazpoložljvost kvercetina in 500x boljša biorazpoložljivost kurkumina.

Kaj pravijo klinične raziskave?
S kurkuminom in kvercetinom so bile opravljene številne klinične raziskave.
Navedli bomo dve najnovejši, ki sta povezani z COVID-19.
V prvi raziskavi in vitro so proučevali vpliv 17 rastlinskih ekstraktov na virus SARS-CoV-2 in rezultat raziskave je bil, da ima najučinkovitejše protivirusno delovanje izvleček rastline kurkume (Curcuma longa).
V drugi raziskavi so proučevali kombinacijo kurkumina, kvercetina in vitamina D3 kot dodatno terapijo pri zgodnji fazi simptomtskih bolnikov s COVID-19. Rezultat raziskave je bil hitrejša negativizacija testa na SARS-CoV-2 ter zmanjšanje vnetnih parametrov.

Ker vsi izdelki s kurkuminom in kvercetinom niso enaki priporočamo, da izdelek kupite v lekarni, saj boste tako dobili kvaliteten izdelek s preverjeno učinkovitostjo.

 

OPH Oktal Pharma d.o.o.