VNETJE UŠES

Vnetje ušes

KAJ JE VNETJE UŠES?

Povejmo najprej nekaj več o vnetju srednjega ušesa.
Vnetje ušes je težava, ki najpogosteje prizadene otroke do 3. leta starosti. Pri majhnih otrocih se pogosto zgodi, da v nosno votlino vdrejo bakterije in virusi. Slednji se nato lahko prenesejo do srednjega ušesa, čemur sledi vnetje le tega. Najbolj značilen simptom je bolečina v ušesih, zlasti v ležečem položaju. Otroci pogosteje jokajo in imajo težave s spanjem. Lahko se pojavi izguba apetita in glavobol, vročina pa pogosto naraste nad 38 stopinj Celzija. Prav tako so pogoste težave s sluhom, odzivanje na zvoke in izguba ravnotežja. Opazimo lahko tudi pojav izcedka iz ušesa. Vnetje srednjega ušesa se v primeru, da gre za bakterijsko okužbo pogosto zdravi z antibiotiki, bolečine pa lajšamo s protibolečinskimi zdravili.

Kaj pa je značilno za vnetje zunanjega sluhovoda?
K nastanku vnetja zunanjega sluhovoda najpogosteje privede pretirana uporaba vatiranih palčk, kar privede do poškodbe sluhovoda. Drug razlog za tovrstno težavo pa je kopanje v bazenih. Zato takšnemu vnetju pogosto rečemo plavalčevo uho. Gre za akutno okužbo sluhovoda, ki jo običajno povzročajo bakterije ali glivice. Simptomi vključujejo bolečino, ki je poudarjena ob dotiku. Pojavi se lahko izcedek in izguba sluha, če je ušesni kanal otekel in zaprt. Vnetje spremljajo še povišana telesna temperatura in splošno slabo počutje. Pri otrocih pa se lahko pojavijo tudi jokavost, razdražljivost in neješčnost. Zdravljenje poteka tako, da odstranimo zaporo, za lajšanje bolečin uporabimo protibolečinska zdravila, pogosto pa se ne moremo izogniti uporabi antibiotikov.

NAJPOGOSTEJŠI VZROKI VNETJA UŠES?

Radosti, ki jih nudi poletje in počitniška sezona, lahko nepričakovano zagreni vnetje ušes.

Vnetje ušes je poleti med kopalno sezono, neredko pa tudi izven nje, najpogostejša vnetna bolezen ušes, ki je posledica zastajanja vode v ušesu po plavanju, kopanju ali tuširanju.

Vedno pogosteje do vnetja ušes prihaja tudi zaradi uporabe slušnih aparatov, ki preprečujejo, da se sluhovod ne zrači.

Čiščenje ušes oz. ušesnega masla je zagotovo eden izmed vzrokov vnetij ušes, ki bi ga najlažje odpravili. Namesto vatiranih paličic ali drugih mehanskih pripomočkov uporabimo namenska sredstva kot je CERUSTOP.

PRVI ZNAKI VNETJA UŠES.

Ko pride do vnetja ušesa se običajno pojavi huda bolečina. Vnetje navadno zajame površino celotnega sluhovoda. Koža je pordela, otečena, v sluhovodu je prisoten smrdeč gnojen izcedek. Vnetje se lahko širi na uhelj, pride tudi do vnetja vratnih bezgavk. Ob hudem vnetju lahko pride tudi do predrtja bobniča. Posledično se z izcedkom iz ušesa bolečina zmanjša.

Običajno vnetje prepozna in zdravi splošni zdravnik, ki po potrebi pošlje bolnika k specialistu otorinolaringologu, če oceni, da je potrebno uho očistiti.

KAKO LAHKO ZMANJŠAMO ALI PREPREČIMO POJAV VNETEGA UŠESA?

Narava je poskrbela za najboljšo zaščito pred vnetjem ušesa z ušesnim maslom. Slednje ima rahlo kisel pH in s tem ustvarja za razmnoževanje bakterij neugodno okolje. Hkrati masti sluhovod in preprečuje »mehčanje« kože zaradi zastoja vode. Poleg tega vsebuje tudi lizocime, encime, ki neposredno uničujejo bakterije. Običajno večina kopalcev nima težav z ušesi.

Specialist otorinolaringologije, Aleš Matos, dr. med. svetuje, da sluhovodov ne mašite z zamaški in da po kopanju ušesa čimbolj osušite ter poskrbite, da iz njih steče voda. Prav tako dr. Matos v času kopanja priporoča preventivno uporabo ustreznih pripravkov tistim, ki imajo pogosto težave z vnetjem ušes.

V ta namen lahko uporabite medicinski pripomoček Normison pršilo, ki vsebuje alkohol, cetno kislino in dekspantenol. Alkohol deluje razkuževalno in hitro osuši kožo, ocetna kislina vzpostavi naravni kislinski plašč kože, dekspantenol dodatno zaščiti in neguje kožo sluhovoda.

KAKO SI LAHKO POMAGATE, KO ŽE PRIDE DO VNETJA UŠESA

Vnetje zunanjega ušesa je bolezen, ki je lahko zelo boleča, vendar za sicer zdrave ljudi ni življenjsko ogrožajoča..

Vnetje ušesa se zdravi z antibiotičnimi kapljicami in kapljicami, ki zmanjšujejo oteklino. Včasih v sluhovod vstavimo trakec, na katerega nanesemo ustrezno zdravilo. Bolečino pa lajšamo z analgetiki. Vnetje sluhovoda zdravimo približno en teden. Praskanje in čiščenje z vatiranimi paličicami lahko bolezen le poslabšata.

NASVETI SPECIALISTA ORL, ALEŠA MATOSA, DR. MED, ZA PREPREČEVANJE VNETJA UŠES MED KOPALNO SEZONO

  • izogibajte se plavanju v vodi z vprašljivo bakteriološko neoporečnostjo (domači bazeni, jezera, reke…)
  • po plavanju temeljito osušite ušesa in odstranite zastalo vodo v ušesu,
  • pri čiščenju sluhovoda ne uporabljajte vatiranih paličic,
  • prekomerne količine izločenega ušesnega masla redno odstranjujte, še posebej pred odhodom na počitnice
  • če imate pogoste težave z vnetjem ušes, preventivno uporabljajte ustrezne pripravke, kot na primer Normison pršilo, ki vsebuje alkohol, ocetno kislino in dekspantenol.

Preberite še:

ALI STE VEDELI, DA

  • ima ušesno maslo zaščitno vlogo, saj vlaži in maže kožo sluhovoda
  • je pH ušesnega masla rahlo kisel
  • prekomerno izločeno ušesno maslo, ki tvori ceruminalni čep, si lahko pomagate odstraniti Cerustop oljem

Povezave:

Vir: