Avtor: Doc. Dr. Leon Meglič, dr. med.

Humani papiloma virus ali krajše HPV je najpogostejši spolno prenosljiv virus med prebivalstvom. Večina spolno aktivnih ljudi se vsaj enkrat v življenju okuži s HPV, čeprav nekateri za to sploh ne vedo.

Poznamo več različnih genotipov HPV, nekateri povzročajo genitalne bradavice, drugi pa lahko povzročajo predrakave spremembe na materničnem vratu, ki se lahko sčasoma razvijejo tudi v rakave spremembe materničnega vratu.

Čeprav je okužba s HPV glavni vzrok za nastanek raka materničnega vratu, pa se o tej temi še vedno premalo govori.

V tem prispevku vam bomo predstavili nekaj mitov, v zvezi z okužbami s HPV.

MIT: Samo ženske se lahko okužijo s HPV.

Na splošno je znano, da se s HPV okužijo samo ženske. Do tega je prišlo zaradi osveščanja o raku materničnega vratu, saj je eden bolj pogostih tipov raka pri ženskah. Vendar to ne pomeni, da se moški ne morejo okužiti. Res je, da moški v večini primerov nimajo simptomov zaradi okužbe s HPV in so le prenašalci. Vendar vseeno okužba lahko privede do genitalnih bradavic ali raka.

MIT: S HPV se lahko okužimo na javnem stranišču.

Za prenos oziroma okužbo s HPV je potreben neposredni kontakt s kožo ali sluznico druge (okužene) osebe, redko je možna okužba z isto brisačo, če je uporabljena neposredno po tem, ko jo je uporabila okužena oseba. Torej se na javnem stranišču, če ga uporabljamo v predvidene namene, ne bomo okužili.

MIT: Za okužbo s HPV so dovzetne samo osebe z veliko spolnimi partnerji.

Z virusom HPV se lahko okuži vsaka spolno aktivna oseba. HPV se prenaša preko tesnega stika s kožo ali sluznico in za prenos zadostuje že en spolni stik z okuženo osebo. Pri tem niti ni nujen klasični spolni odnos s penetracijo, zadošča že stik kože na kožo.

MIT: Če se okužim s HPV, bom zbolel za rakom.

V 90 % primerov okužba spontano mine v roku 1-3 let. To pomeni, da se v 10 % primerov razvije trajna okužba, vendar le pri nekaj odstotkih teh oseb s trajno okužbo pride do raka materničnega vratu, če okužbe ne zdravijo.

MIT: Okužba s HPV povzroča simptome.

Okužba s HPV je lahko asimptomatska. To pomeni, da za okužbo sploh ne vemo. V primeru okužbe z genotipom, ki povzroča genitalne bradavice, so simptom bradavice na spolovilu. Vendar je tudi v tem primeru možno, da je virus prisoten več let, preden ima prizadeta oseba kakšne znake okužbe. Tak primer je sprememba imunskega odziva v nosečnosti in izbruh genitalnih bradavic, čeprav je okužba v resnici stara že več let.

RESNICA: Genitalne bradavice lahko prerastejo celotno zunanje spolovilo.

Nezdravljene genitalne bradavice lahko predvsem pri ženskah, ki imajo slabše delujoč imunski sistem, zrastejo v bizarno velike bradavice, ki se med seboj zlivajo in lahko povsem prekrijejo spolovilo. Potreben je večji kirurški poseg ali celo več njih, da bradavice obvladamo. Na srečo pa so taki primeri redki. Vseeno pa je potrebna previdnost pri pojavu genitalnih bradavic, da si jih sami z britjem spolovila ne raznašamo še hitreje in širše, kot bi se same. Na tržišču je na voljo tudi izdelek Papilocare genitalni gel za zunanjo uporabo, ki je namenjen podpornemu zdravljenju genitalnih bradavic, povzročenih s HPV.

Papilocare genitalni gel
Papilocare genitalni gel za zunanjo uporabo

RESNICA: Uporaba kondomov zmanjša možnost prenosa, vendar okužbe ne prepreči.

Uporaba kondomov med spolnimi odnosi nas ščiti pred spolno prenosljivimi okužbami, vendar ne 100 %. Edina popolna zaščita pred okužbo s HPV je abstinenca ali cepljenje proti HPV še pred prvim spolnim stikom.

MIT: Cepivo nas zaščiti proti vsem genotipom HPV.

V Sloveniji imamo trenutno na voljo dvovalentno in devetvalentno cepivo proti okužbi s HPV. Slednje nas zaščiti pred 9 genotipi HPV; in sicer, pred sedmimi visokorizičnimi genotipi HPV (ti povzročajo raka materničnega vratu) in dvema nizkorizičnima genotipoma (povzročata genitalne bradavice). Poznamo več kot 200 različnih genotipov, cepivo pa nas zaščiti pred najpogostejšimi.

RESNICA: Redni ginekološki pregledi so nujni za preventivo.

Z rednimi ginekološkimi pregledi ginekolog preveri spremembe celic na materničnem vratu. Če opazi spremembe, naredi tudi test za HPV. Prej kot odkrijemo spremembe celic materničnega vratu, prej lahko ukrepamo in manj možnosti je, da se razvije rak.

MIT: Neinvazivna terapija za zdravljenje lezij materničnega vratu povezanih s HPV ne obstaja.

Že dlje časa ginekologi uporabljajo metodo »wait and pray« – počakaj in moli. V večini primerov pri okužbi pride do spontane regresije, le v nekaj odstotkih pride do trajne okužbe, zato bo v večini primerov s čakanjem res prišlo do izboljšanja. Dejstvo pa je, da se stres ob postavljeni diagnozi bistveno poveča, kar vpliva na imunski sistem. Prav tako ne vemo, v katerem procentu populacije se bomo nahajali – ali se bo stanje izboljšalo ali poslabšalo. Danes si lahko pomagamo s Papilocare vaginalnim gelom, ki je prvi medicinski pripomoček za preprečevanje in zdravljenje s HPV‑povezanih lezij materničnega vratu.

Doc. Dr. Leon Meglič, dr. med. Specialist ginekologije in porodništva
Doc. Dr. Leon Meglič, dr. med.
Specialist ginekologije in porodništva

Doc. Dr. Leon Meglič, se na Ginekološki kliniki Ljubljana ukvarja predvsem z onkološko ginekološko kirurgijo, s posebnim poudarkom na raku materničnega vratu in drugih s HPV povezanih spremembah. Je avtor številnih strokovnih člankov in poglavij v strokovnih učbenikih in predavatelj na Medicinski in na Zdravstveni fakulteti. Hkrati je predsednik Strokovnega sveta za ginekologijo pri Slovenskem zdravniškem društvu, podpredsednik Združenja za kolposkopijo in onkološko ginekologijo in član RSK za ginekologijo pri Ministrstvu za zdravje.

Njegov največji oz. najodmevnejši dosežek: iz tujine je uvedel in skupaj s kolegi razvil kombinacijo operativnih tehnik, s katerimi lahko ozdravimo raka materničnega vratu in ohranimo rodnost pacientke. Za ta uspeh je bil nominiran za Slovenca leta pri Delu in Dnevniku (2011).

VIRI:
https://www.nijz.si
https://zora.onko-i.si/