Avtor: Cvetanka Velkovski, dr. med., specializantka gastroenterologije, UKC Maribor
Prehrana pri kroniฤnih bolnikih je zelo pomembna, ลกe posebej pri bolnikih s kroniฤno vnetno ฤrevesno boleznijo (KVฤB). Prehranska obravnava pri dietetiku in specialistu gastroenterologu, ki se ukvarja s kliniฤno prehrano je zaลพelena in potrebna za optimalno vnaลกanje hranil in bolj kakovostno ลพivljenje.ย Akutni zagon bolezni zahteva posebnosti pri prehrani glede na individualne potrebe vsakega bolnika. Vpraลกanj na to temo ne bo zmanjkalo, zato bom v tem prispevku odgovorila na najbolj pogosta vpraลกanja o prehrani pri bolniku s Crohnovo boleznijo.
Ali doloฤena dieta vpliva na tveganje za razvoj Crohnove bolezni?
Priporoฤa se zdrava raznovrstna prehrana bogata s sadjem in zelenjavo, bogata z omega 3 maลกฤobnih kislin in manj omega 6 maลกฤobnih kislin, vkljuฤno z zadostno hidracijo in redno telesno aktivnostjo za sploลกno zdravje prebavnega trakta, kar zmanjลกa tveganje za KVฤB. Priporoฤa se tudi dojenje, saj je dokazano, da otroka varuje pred razvojem KVฤB.
Ali doloฤena dieta vpliva na remisijo pri akutnem zagonu Crohnove bolezni?
Potrebna je individualna prehranska obravnava za lajลกanje oz. prepreฤevanje teลพav. Pomembno je vedeti v kakลกni fazi je sama bolezen, kateri del prebavnega trakta je prizadet, katere teลพave so v ospredju, kakลกna zdravila jemlje bolnik, ali je imel kakลกen resen zaplet bolezni in ali ima intoleranco na doloฤeno hrano. V doloฤenih primerih se je enteralna prehrana kot edina pokazala kot uฤinkovita pri otrocih in adolescentih z akutnim zagonom Crohnove bolezni, v kolikor je njihovo zdravstveno stanje to dopuลกฤalo. Vse veฤ je ลกtudij in raziskav na to temo pri odraslih. Zaenkrat se je CDED (Crohnโs disease exclusion diet โ 50 % vnosa kalorij) v kombinaciji z enteralno formulo Modulen (delna enteralna prehrana โ ostalih 50 % vnosa) izkazala kot uฤinkovita, saj je 77 % odraslih vkljuฤenih v ลกtudiji z blago do zmerno obliko bolezni doseglo remisijo bolezni ฤez 6 tednov in 82 % ฤez 12 tednov. Kliniฤni odgovor na zdravljenje pa 83 % ฤez 6 tednov in 85 % ฤez 12 tednov.
CDED temelji na izloฤevanju hrane, ki ima negativni uฤinek na sluznico prebavil in deluje provnetno. Sestavljena je iz 3 faz, in sicer prva faza, kjer je najveฤ ลพivil omejenih za 6 tednov, doloฤena so pa obvezna in dovoljena ลพivila. Nato druga faza, kjer se v naslednjih 6 tednov postopoma dodajajo ponovno v uporabi doloฤena ลพivila in tretja (vzdrลพevalna faza) od 13. tedna dalje, kjer ni veฤ obveznih ลพivil, ลกe vedno pa se je potrebno izogibati oziroma omejiti potencialno ลกkodljiva ลพivila. Vsekakor je potrebnih veฤ randomiziranih ลกtudij in dokazov, vendar so rezultati ลพe zelo optimistiฤni, zato vsakemu pacientu z akutnim zagonom blago do zmerno aktivne Crohnove bolezni oziroma s Crohnovo boleznijo, ki ลกe vedno ni v remisiji, toplo svetujem obisk v ambulanti za kliniฤno prehrano za veฤ podatkov in nasvetov s strani gastroenterologa in dietetika. Veฤ informacij o CDED najdete na tej povezavi.
Kakลกna je dieta med akutnim vnetnim zagonom in kaj so glavni cilji?
V ฤasu blaลพjega vnetnega zagona ali v ฤasu remisije le lahko dovolj upoลกtevanje smernic za lahko raznoliko dieto. ฤe pa to ne zadoลกฤa za vzdrลพevanje bolnikovega prehranskega statusa, obstaja moลพnost tekoฤe hrane s posebnimi visokokaloriฤnimi pripravki (prehranske formule). ฤe gre za ลพe podhranjenega bolnika, je smiselno po priporoฤilih strokovnih zdruลพenj zauลพiti dodatnih 500 kcal na dan v obliki prehrannskih formul. Glavni cilj je prepreฤiti podhranjenost, preden do nje pride in seveda izboljลกanje simptomov.
Izjemno pomembno je poveฤati vnos tekoฤin v kolikor je prisotna huda driska v izogib dehidracije. Priporoฤajo se negazirane pijaฤe in ฤaje ter rehidracijske elektrolitske raztopine za prepreฤevanje ali korekcijo elektrolitskega neravnovesja. Odsvetujejo se citrusne in druge sadne sokove, moฤno kavo ali pravi ฤaj.
V zelo hudih primerih vnetnega zagona bolniki vฤasih potrebujejo veฤtedensko enteralno (skozi ฤrevo โ v obliki tekoฤe hrane ali hrane po cevki) ali parenteralno hranjenje (intravenske infuzije).
Kakลกna je dieta po umiritvi akutnega zagona?
Po umiritvi akutnega zagona je smiselno postopno prehajati na normalno prehranjevanje. Najboljลกe je zaฤeti z lahko prebavljivimi ลพivili z veliko ogljikovimi hidrati, kot so prepeฤenec, ovseni ali riลพevi kosmiฤi in nemastne juhe. V naslednjem koraku dodamo bel kruh, marmelado oziroma dลพem, med, pretlaฤeno in kuhano sadje, razredฤene sadne sokove, pretlaฤeno in duลกeno mehko zelenjavo (na primer korenje ali spinaฤo), kuhano in sesekljano pusto meso z nemastno omako, riลพ, nemasten pire krompir, testenine, ovseno kaลกo, pripravljeno z posnetim mlekom in nemastno skuto. Priporoฤamo veฤ manjลกih obrokov na dan (pribliลพno pet). ฤe bolnik to hrano dobro prenaลกa, lahko zaฤnemo dodajati maลกฤobe (v obliki namazov in pri kuhanju), nemastnih mleฤnih izdelkov (z 1,5% maลกฤobe, moramo paziti na laktozno intoleranco), nemastnega mesnega narezka, pustih rib, nemastnega peciva, duลกenega sadja in zelenjave, ki jo bolnik dobro prenaลกa (cvetaฤa, zelena, buฤke, mlada kolerabica). ล e vedno se priporoฤa izogibanje presnih ลพivil, vkljuฤno z zeleno solato in nekuhanim sadjem. ฤe bolnik ลกirjenje jedilnika dobro prenaลกa, lahko napreduje na lahko raznoliko dieto (preglednica 2 in 3).
Ali imajo bolniki s KVฤB bolj pogosto intolerance na hrano kot normalna populacija?
Ne. Pri osebah z boleznimi prebavil so napihnjenost, driska in boleฤine pogost odziv na grobo mleta ลพita in oreลกฤke ter izdelke iz teh ลพivil, pa tudi na zelenjavo iz druลพine kriลพnic, stroฤnice, mastna in ocvrta ลพivila. Sadje z grobo lupino (slive, kosmulje), grobo (na velike kose) narezano zelenjavo, v kis vloลพeno zelenjavo in sokove iz kislega sadja. Dodatna sladila kot so ksilotol, sorbitol, izomaltoza in izdelki, ki vsebujejo veliko fruktoze (v izdelkih za sladkorne bolnike) lahko povzroฤajo prebavne teลพave.
Kako je z vlakninami?
Bolniki s Crohnovo boleznijo brez zoลพitev ฤrevesa, lahko v okviru uravnoteลพene hrane uลพivajo ลพivila z veliko koliฤino vlaknin. Zlasti topne vlaknine (v sadju, zelenjavi, krompirju in v polnozrnatih izdelkih) veลพejo vodo in s tem dodatno zgostijo blato ter zmanjลกajo pogostnost odvajanja (svetujemo tudi pri bolnikih z ileostomo). ฤrevesne bakterije razgradijo te snovi do kratkoveriลพnih maลกฤobnih kislin, te pa so neposreden vir energije za ฤrevesno sluznico in omogoฤajo vzdrลพevanje normalne ฤrevesne funkcije. Bolniki naฤeloma boljลกe prenaลกajo polnozrnate izdelke iz fino mletih ลพit kot tiste, ki so izdelani iz grobo mletih ลพit ali vsebujejo cela zrna (preglednica 2). Tudi pri bolnikih z zoลพitvami ฤrevesa se ne priporoฤa veฤ brezvlakninska dieta โ po novih smernicah in raziskavah je upraviฤena samo ob teลพavah ali intoleranci (napihnjenost, boleฤine ob uลพivanju vlaknin) in pred kolonoskopijo, saj niso dokazali pomembne razlike v skupini, ki se je izogibala uลพivanju vlaknin. Priporoฤajo pa mehkejลกo teksturo, miksano mehko hrano ali enteralno hranjenje za zoลพitvijo, v kolikor je to moลพno in izvedljivo.
Kateri so posebni prehranski dejavniki, ki jih je treba upoลกtevati po oblikovanju ileostome?
Nujno je prepreฤiti preveliko izgubo vode, elektrolitov in podhranjenost ter kemiฤno draลพenje stome s snovmi v hrani. Po operaciji lahko traja 8 do 12 tednov, preden se konsistenca blata in pogostnost odvajanja stabilizirata. Bolnik lahko priฤakuje, da bo v tem ฤasu odvajal kaลกasto do tekoฤe blato pribliลพno 3 do 5-krat na dan. Celo pri obseลพni resekciji tankega ฤrevesa se absorpcijska sposobnost preostalega ฤrevesa poฤasi izboljลกuje in stabilno stanje se vzpostavi po pribliลพno 12 mesecih.
Bolnikom z zelo vodeno drisko v fazi prilagajanja na sploลกno obiฤajno koristi hrana, ki โzapiraโ, kot so krompir, riลพ, ovseni kosmiฤi, banana in drobno naribana jabolka. Dodatno se lahko dodajo ลพivila, ki poveฤujejo maso blata in pripravki, ki veลพejo vodo v ฤrevesu kot so pektini ali drugi vlakninski pripravki (na primer luลกฤine semen indijskega trpotca). Bolniki s sindromom kratkega ฤrevesa morajo piti tekoฤin predvsem v zaฤetnem postoperativnem obdobju med obroki. Izgubo soli nadomeลกฤajo v nadaljevanju s slano juho in s slanimi pekovskimi izdelki.
Bolniki s stomo se morajo izogibati ลพivilom, ki draลพijo, poลกkodujejo ali maลกijo odprtino, kar vkljuฤuje ลพivila z dolgimi vlakni, trdim ovojem ali teลพko prebavljivimi sestavinami, ki jih z ลพveฤenjem ni mogoฤe dovolj zmehฤati (beluลกi, stroฤji fiลพol, zelena, komarฤek, koruza, olupek paradiลพnika, gobe, sadje z grobo lupino, kot so slive in kosmulje, grozdne peลกke, citrusi, pokovka in suhe mesnine).
Zakljuฤila bom s stavkom, da naj bolniki s Crohnovo boleznijo v obdobju, ko nimajo simptomov uลพivajo uravnoteลพeno in koliฤinsko primerno hrano po priporoฤilih specializiranih strokovnih druลพenj, kar vkljuฤuje tudi veliko prehranskih vlaknin, saj do poslabลกanja bolezni ne pride zaradi doloฤene hrane ali dietnih prekrลกkov. Ogromno podatkov in znanja je na nivoju mikronutrientov (elementi v sledovih) in pomanjkanja hormonov, vitaminov ter mineralov, kar presega vsebino tega ฤlanka. Vsak bolnik s KVฤB je lahko prehransko ogroลพen, zaradi ฤesar je nujno potrebna individualna obravnava pri dietetiku in gastroenterologu za optimalno oceno in spremljanje prehranskega statusa ter ustrezno zdravljenje.
OPH Oktal Pharma je v sodelovanju z netArnica.si, 9.11.2022, organizirala spletno predavanje z naslovom Rezistenca antibiotikov in antiseptikov.ย Povabilu k predavanju se je odzvala strokovna predavateljica Marjeta Rak Namestnik, mag. farm, spec. lek. farm, viลก. pred.
Avtor:ย Vesna Tlaker dr. med., specialist dermatovenerologije Kaj je alergija na sonce?Z izrazom โalergija na sonceโ obiฤajno oznaฤujemo bolezen, strokovno imenovano polimorfni svetlobni izpuลกฤaj (ang. polymorphous light eruption). Gre za najpogostejลกo reakcijo koลพe na svetlobo. Teลพave se veฤinoma pokaลพejo s srbeฤimi ali pekoฤimi rdeฤimi bunฤicami, lisami ali mehurฤki na svetlobi izpostavljenih mestih. Veฤina ljudi ima teลพave [โฆ]
Na naลกa vpraลกanja je tokrat odgovarjal dr. Ernest Novak, nasmejani specialist kirurg odprtega znaฤaja, ki je estetski medicini in kirurgiji predan ลพe veฤ kot 28 let. Gre za enega vodilnih slovenskih strokovnjakov na podroฤju minimalno invazivnega pomlajevanja, s ฤimer ima ลพe veฤ kot 20 let izkuลกenj, kar ga uvrลกฤa med slovenske zdravnike z najdaljลกim staลพem [โฆ]
Bodite na tekoฤem z naลกimi najnovejลกimi ponudbami in novicami! Naroฤite se na naลกe e-novice tako, da spodaj vpiลกete svoj e-poลกtni naslov. Prejemajte ekskluzivne novosti in promocijske ponudbe neposredno v svoj e-poลกtni nabiralnik. Nikoli ne zamudite akcijskih ponudb!
netArnica.si je specializirana spletna prodajalna poslovnega subjekta Vilindar d.o.o., ki je pri Javni agenciji za zdravila in medicinske pripomoฤke (JAZMP) vpisan v register specializiranih prodajaln, ki opravljajo promet z medicinskimi pripomoฤki na drobno.