Zakaj uporabiti porodni gel

Porodni gel

Vaginalni porod poteka v dveh fazah. V prvi fazi se odpira vrat maternice: maternični vrat se krajša in mehča. Ko je popolnoma odprt, se prične druga faza, tako imenovana faza iztisa otroka. Vaginalni porod je za mamico precej utrujajoč. Čeprav je otrok obdan s plodovnico in mazasto prevleko iz odluščenih epitelijskih celic ter izločka lojnic, je njegovo drsenje skozi porodni kanal oteženo zaradi trenja med vaginalnim porodnim kanalom in otrokom.

Med fazo iztisa se lahko poškoduje tkivo vaginalnega porodnega kanala ali presredka, kar se zgodi pri 45% vseh porodov.

Dandanes obstaja več načinov, s katerimi bodočim mamicam lahko olajšamo proces rojevanja, eden izmed njih je uporaba porodnih gelov.

Dandanes obstaja več načinov, s katerimi bodočim mamicam lahko olajšamo proces rojevanja, eden izmed njih je uporaba porodnih gelov. Lahko tudi skrajšamo trajanje poroda pri prvorodnicah.

Porodni geli pomagajo zaščititi in preprečiti poškodbe tkiv porodnega kanala in presredka, tako da v nožnici ustvarijo gladek, bioadhezivni film, ki zmanjšuje trenje med otrokom in steno vaginalnega porodnega kanala. Z uporabo gela pa lahko tudi skrajšamo trajanje poroda pri prvorodnicah. Pomembno je, da smo pozorni na sestavo gela, za katerega se odločimo. Gel mora biti sterilen, brez konzervansov in lateksa ter ne sme povzročati alergij.