Avtor: prim. Lucija Vrabič Dežman, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Slovenski ginekologi skrbimo za spolno in rodno zdravje žensk. Naša dejavnost je prvenstveno usmerjena v preventivo, s čimer preprečujemo bolezni in zaplete, ženske pa pri nas iščejo tudi rešitve za lajšanje in zdravljenje ginekoloških težav. Eden izmed pogostejših vzrokov obiskov žensk v naših ambulantah so težave zaradi vnetja nožnice. Tudi drugod po svetu so to ena najpogostejših težav, ki pesti od 60 do 70 % žensk, ki obiščejo ginekologa.

Ženske si želijo verodostojnih informacij, vendar jih v splošnih medijih večinoma ne dobijo, zato sem poskušala odgovoriti na nekaj najbolj pogostih in najbolj pomembnih vprašanj v zvezi z vnetjem nožnice.

Ali je vsako vnetje nožnice bolezensko?

DA! V zdravi nožnici ni vnetja, pred njim jo ščiti vrsta zapletenih mehanizmov.

Ali lahko nožnico ženske same čistimo (npr. izpiramo)?

NE! Nožnica ima mehanizem samoočiščevanja. Izpiranje ali druge agresivne oblike higiene pa so strogo odsvetovane!

Ali telo samo poskrbi za zdravje nožnice?

DA! V zdravi nožnici prevladujejo posebni mikrobi, laktobacili, ki vzdržujejo normalno nožnično bakterijsko poselitev. To so koristne bakterije. Vzdržujejo kislost nožnice, kar preprečuje prekomeren razrast škodljivih in neželenih mikrobov. Na ta način se ohranja zdravje nožnice in preprečuje, da bi bolezenske klice dosegle ženska rodila in jih okužile.

Ali so vnetja nožnice pogostejša pri mlajših ženskah?

NE! Vnetja nožnice so pogosta težava žensk vseh starostnih obdobij. Pogostejša vnetja nožnice beležimo med spolno aktivnimi ženskami in tudi med nosečnicami, kjer dodaten problem predstavljajo omejene možnosti zdravljenja. Ženske po menopavzi pa imajo težave z nožnico zaradi pomanjkanja spolnih hormonov, stanjšane in občutljive zaščitne plasti v nožnici, ki jo zato škodljivi mikrobi z lahkoto poselijo.

Ali je vsak izcedek iz nožnice vzrok za ukrepanje?

NE! Zdrava nožnica je vlažna, zatorej izcedek iz nje ni bolezenski znak. Izcedek zdrave nožnice je nevtralnega vonja, vodene konsistence in belkaste barve. Vsa odstopanja od normale pa lahko nakazujejo, da se v nožnici dogaja nekaj bolezenskega.

Ali se tudi v zdravi nožnici nahajajo bakterije in glivice?

DA. Vaginalna flora zdrave ženske v rodnem obdobju je raznovrstna. Prevladujejo laktobacili, ki so jim pridruženi še drugi mikroorganizmi, ki v majhnem številu ne povzročajo težav, pač pa z laktobacili sobivajo: glivice, uropatogeni, streptokoki, stafilokoki, anaerobi in celo nekateri virusi.

Ali škodljivi mikrobi vedno povzročijo vnetje nožnice?

NE, samo takrat, kadar je odpornost nožnice zmanjšana. Vsak dejavnik, ki poruši razmere v nožnici in zmanjša njeno kislost, je predpogoj za okužbo z različnimi mikrobi, vključno z glivicami. Večje tveganje imajo ženske po rabi antibiotikov, z oslabljenim imunskim sistemom in ženske z nekaterimi kroničnimi obolenji (npr. sladkorno boleznijo). V to skupino uvrščamo tudi ženske z raznolikimi in intenzivnimi spolnimi praksami, številnimi spolnimi partnerji, s preveč agresivno nego zunanjega spolovila in nožnice in uporabnice nekaterih kontracepcijskih metod.

Vaginalna bakterijska infekcija

Vaginalna bakterijska infekcija

Ali vnetje nožnice lahko prepoznamo po tipičnih znakih?

DA! Težave so sicer razlikujejo glede na povzročitelje, a med tipične težave uvrščamo: srbenje, pekoče bolečine zunanjega spolovila in nožnice, boleče spolne odnose in nenormalen izcedek (po strukturi, barvi in vonju).

Ali so razlike med vnetji nožnice glede na to, kdo je povzročitelj?

DA! Pri bakterijski vaginozi (BV) se ženske se pritožujejo zaradi neprijetnega izcedka iz nožnice, ki ima vonj po ribah. Za glivična vnetja je značilen bel, sirast izcedek, brez posebnega vonja. Spremlja ga intenzivno srbenje spolovila in nožnice.

Vnetje nožnice, ki ga povzroči bičkasti parazit Trichomonas vaginalis, spremlja obilen, penast, rjavo-zelen izcedek posebnega (osladnega) vonja, ki povzroča srbenje in pečenje nožnice.

Pogosti pa so t.i. mešani vaginitisi, kjer sta istočasno prisotna najmanj dva povzročitelja in oba prispevata k simptomom in kliničnim znakom vnetja nožnice.

Ali ženske pogosto pridejo po pomoč v ginekološko ambulanto?

DA! Nekatere vrste vnetja nožnice lahko ženske same prepoznajo in začnejo s samozdravljenjem (glivična vnetja), za druge oblike je potrebno na pregled k ginekologu.

Ali je pomembno, kdaj začnemo zdraviti vnetje nožnice?

DA! Z zdravljenjem je potrebno začeti čimprej, da moteče simptome najhitreje odpravimo ali olajšamo. Tako postopanje je nujno tudi zaradi preprečevanja vnetja zgornjih rodil. Nezdravljeno vaginalno vnetje lahko vodi do škodljivih posledic za žensko spolno in reproduktivno zdravje, motena pa je tudi kakovost življenja pacientk.

Gynofit logo

 

Ali zadostuje enkratno zdravljenje vnetja nožnice?

DA in NE. Včasih je dovolj enkratno zdravljenje in vnetje nožnice je odpravljeno, težje pa je z vnetji, ki se ponavljajo. Tam potrebujemo bolj temeljit način zdravljenja, ki bi moral trajati več mesecev. O tem presodi ginekolog.

Ali je potrebno zdraviti tudi partnerja?

DA in NE! Odvisno od vrste vnetja nožnice. Pri glivičnem in atrofičnem vnetju nožnice zdravljenje partnerja običajno ni potrebno, pri nekaterih drugih vnetjih nožnice pa je. Vedno pa je partnerja potrebno sočasno zdraviti v primeru spolno prenosljive okužbe.

Ali se lahko ženske tudi same zdravijo?

DA! Pri glivičnih vnetjih nožnice je samozdravljenje možno in učinkovito.

Ali lahko ženske same pripomorejo k zdravju nožnice?

DA! Nožnice ne smejo izpirati, ne smejo uporabljati agresivnih izdelkov za intimno nego, pač pa kakovostne izdelke, ki negujejo, vendar ne dražijo. Pozorne morajo biti tudi na kakovost higienskih vložkov, tamponov, perila, se izogibati pretesnim oblačilom in agresivnim pralnim sredstvom. Tudi različne spolne prakse prinašajo večje tveganje za vnetja nožnice, zato je potrebno tudi o tem pridobiti ustrezno strokovno znanje. Žal pa v današnjem času poplave nepreverjenih in zavajajočih informacij v medijih naredijo več škode kot koristi. Tudi za to področje smo pravi sogovorniki vaši ginekologi.

Prim. Lucija Vrabič Dežman, dr. med, specialistka ginekologije in porodništva

prim. Lucija Vrabič Dežman, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Prim. Lucija Vrabič Dežman, dr. med, specialistka ginekologije in porodništva se je po opravljenem specialističnem izpitu iz ginekologije in porodništva vrsto let ukvarjala z bolnišničnim delom, nato osem let vodila medicinski oddelek mednarodno priznanega farmacevtskega podjetja, želja po pristnem stiku s pacientkami pa jo je pripeljala nazaj v klinično prakso v ginekološko ambulanto Osnovnega zdravstva Gorenjske.

Je hkrati nosilka mednarodne licence za snovanje, vodenje in nadziranje kliničnih raziskav, ki jo je udejanjila v številnih raziskavah, predsednica Slovenskega menopavznega društva, podpredsednica Združenja za ambulantno ginekologijo in članica strokovnega sveta Slovenskega zdravniškega društva.

Kot predavateljica redno prisostvuje na domačih in tujih strokovnih dogodkih, objavlja prispevke za strokovno in laično populacijo, med odmevnejše sodijo Menopavza in naravno zdravljenje, Atrofični vaginitis, Zmote in resnice o bioidentičnh hormonih. Zasnovala in izpeljala je več odmevnih projektov: Spregovorimo o spolnosti, Nosečnost in samozdravljenje, Odnos slovenskih žensk do kontracepcije, Ginekologi za mlade, Razumeti menopavzo.

Je urednica strokovne revije Dr. Pincus in avtorica knjižice Moja kontracepcija ter soavtorica knjižice Menopavza. V vlogi predsednice strokovnega/organizacijskega odbora je pripomogla k izvedbi preko 100 strokovnih, ginekoloških, domačih izobraževanj in srečanj.