NAJPOGOSTEJŠA VPRAŠANJA O RETINALU

Retinal

Zadnje čase je veliko govora o retinoidih. Mednje uvrščamo retinol, retinal in retinojsko kislino.
V tem članku bomo razložili razlike med njimi in se osredotočili na najbolj pogosto uporabljen retinoid, to je retinaldehid ali retinal.

KAJ SO RETINOIDI?

Retinoidi so derivati vitamin A. Najmočnejši in najbolje preučevan retinoid je retinojska kislina ali Tretionin. Slednji lahko precej draži kožo, kar omejuje njegovo uporabo. Zaradi tega imajo mnogi dermatologi raje manj dražilne, a primerljivo učinkovite retinoide, kot je retinaldehid.” Retinaldehid se v koži zelo enostavno pretvori v retinojsko kislino. Z retinaldehidom tako z manj stranskimi učinki dosežete enak rezultat. Omenimo še retinol, ki pa je najšibkejši med retinoidi.

KAJ JE RETINAL?

Retinaldehid je drugo ime za retinal in se zadnje časa uporablja v številnih dermo kozmetičnih izdelkih.

KAKO DELUJE RETINAL?

Retinal delujejo tako, da pospeši obnovo kože ter izboljšajo tonus in teksturo kože. Hkrati pa spodbuja proizvodnjo kolagena, povečajo elastičnost in popravijo vezivno tkivo v koži. Tako preprečijo nastanek drobnih gubic.

Njegov najbolj znan učinek pa je ugodno delovanje na kožo nagnjeno k nastanku aken saj med drugim pomaga odmašiti pore.  Retinal je tudi izjemno učinkovit v boju proti ogrcem in belim pikam.

KDO LAHKO UPORABLJA IZDELKE Z RETINALOM?

Izdelke z retinalom lahko uporabljajo praktično vsi, od mladostnikov, ki so nagnjeni k nastanku aken, do tistih z bolj zrelo kožo, ki želijo izkoristiti njegovo delovanje proti nastanku gubic. Prepovedana pa je uporaba pri nosečnicah in doječih materah.

KAKŠNI SO STRANSKI UČINKI RETINALA?

Najpogostejši stranski učinek retinala je  luščenje kože, pordelost in suha koža.

ALI SO VSI RETINALI ENAKI?

Retinali vseh proizvajalce niso enaki!
V laboratorijih podjetja Pierre Fabre, ki razvija dermo kozmetične izdelek Avène, posvečajo posebno pozornost kakovosti retinala. Retinal je namreč krhka molekula. Laboratorijem Pierre Fabre jo je uspel zaščititi skozi celoten razvojni proces, da bi potrošniku zagotovil varen izdelek z jamstvom aktivne učinkovitosti.

Ko se sintetizira se stabilizira in shrani v nadzorovanem okolju, stran od vlage, brez kisika in pri konstantni temperaturi. Zahtevna formulacija in proizvodni protokol sta bila posebej razvita za izdelke z retinalom. Visokotehnološke tehnike polnjenja preprečujejo stik z zrakom med proizvodnjo izdelka. Neprozorna embalaža preprečuje stik s svetlobo, embalaža pa tudi omejuje vračanje zraka in stik z zrakom.

Toleranca in učinkovitost končnih izdelkov sta klinično potrjena na ciljni populaciji, na velikem številu oseb pod dermatološkim nadzorom in v skladu s posebnimi potrjenimi protokoli.

KATERI IZDELEK PROTI GUBICAM VSEBUJE RETINAL?

Za prve gubice priporočamo izdelek A-Oxitive NOČ. Retinal je v tem izdelku v posebni obliki, ki omogoča počasno sproščanje. Vsebuje tudi predobliko vitamina C. Oba skupaj tudi ščitita kožo pred škodljivimi vplivi oksidativnega stresa ter pred dejavniki onesnaženja. Preizkusite tudi dnevno nego A-Oxitive DAN in A-Oxitive OČI.

Za ženske v zreli dobi priporočamo Physiolift balzam za nočno nego. Nega krepi čvrstost kože, zmanjšuje izraznost globokih gub in obnavlja kožo. Poleg retinala vsebuje še komplementarni aktivni sestavini: AscofillineTMin  oligomere Mono-hialuronske kisline. Te tri sestavine delujejo sinergistično ter posledično spodbujajo  nastajanje kolagena in obnavljajo  »polnost« kože. Preizkusite tudi druge izdelek iz linije Physiolift.

V Laboratorijih Pierre Fabre so razvili tudi poseben izdelek z retinalom, ki je namenjen negi kože odraslih žensk, ki jih pestijo akne. Izdelek se imenuje Avène Cleanance WOMEN gladilna nočna krema.