KARIES IN SLAB USTNI ZADAH

Karies in slab ustni zadah

UČINKOVITO NAD KARIES IN SLAB USTNI ZADAH

Ali ste vedeli, da je v ustni votlini približno 50 milijonov bakterij, ki jih s skupnim imenom imenujemo ustna flora? Le-te lahko med drugim povzročajo karies, bolezni dlesni in slab zadah.

Karies in bolezni dlesni so med najpogostejšimi boleznimi sodobnega človeka. Glavni dejavnik, ki vodi do njihovega nastajanja so obloge na zobeh. Obloge na zobeh, ki jih imenujemo tudi plak, obdajajo zobe v obliki zelo lepljive plasti. Nalaganje zobnih oblog je posledica slabe prehrane in nezadostne higiene ustne votline. Ta dva dejavnika vplivata na rast mikroorganizmov, ki ob prisotnosti sladkorjev ustvarjajo kisline. Le te uničujejo trda zobna tkiva, kar ima za posledic izgubo mineralov in nastanek kariesa.

Učinkovito preprečevanje kariesa vključuje odstranjevanje ostankov hrane in oblog z zob in dlesni. Pomembna je tudi uravnotežena prehrana, ki je bogata z vlakninami ter vsebuje malo sladkorjev.  Kakovost sklenine lahko izboljšamo s pripravki, ki vsebujejo fluoride

Neprijeten zadah v ustih je lahko tudi posledica slabe ustne higiene, oblog na zobeh in ostankov hrane na hrapavi površini jezika Pri gnitju teh ostankov hrane nastajajo žveplove spojine z neprijetnim vonjem. Poleg tega je lahko  neprijeten zadah tudi posledica bolezni v ustni votlini, kot so gingivitis, parodontoza, fistule in razjede. Vzrok pa so lahko tudi sistemske bolezni, kot so bolezni dihal, bolezni prebavnega sistema, okužbe sinusov, vnetje žrela ali mandljev, bolezni ledvic in sladkorna bolezen.

Če je vzrok sistemska bolezen, jo je seveda treba najprej zdraviti. Hkrati pa se priporoča uporaba   antibakterijskih raztopin za izpiranje ust, ki s svojim protimikrobnim delovanjem pospešujejo odpravo neprijetnega zadaha.

Celovita nega ustne votline
Optimalno ustno higieno zagotavljajo trije koraki: umivanje zob vsaj dvakrat na dan, uporaba zobne nitke enkrat na dan in izpiranje ustne votline z ustno vodico dvakrat na dan po 30 sekund.

Zobne obloge je najbolje odstraniti z zobno ščetko in zobno pasto, ki vsebuje fluor. Zobe si je potrebno skrbno umivati vsaj dvakrat na dan. Najpomembneje je, da si zobe temeljito umijete zvečer po zadnjem obroku. Zobna ščetka ne sme biti starejša od dveh do treh mesecev. Zobe ščetkamo vsaj tri minute, pri čemer pazimo, da ščetkamo vse površine. Ščetko postavite pod kotom 45 stopinj glede na dlesen in jo z zelo kratkimi gibi nežno vlecite naprej in nazaj ter skrbno skrtačite zunanje, notranje in žvečilne površine zob. Vsak predel krtačite od 10 do 15 sekund, kar pomeni približno deset gibov s krtačko. Posebno pozornost je treba nameniti zobnemu vratu ob dlesni, saj so tam obloge najbolj trdovratne in manj dostopne s ščetko. Da bi odstranili bakterije in osvežili dah, si umijte tudi jezik. Šele ko so zobje temeljito umiti, se usta sperejo z vodo.

Z zobno nitko očistite ostanke hrane, ki se naberejo na mestih, ki so ščetki nedostopni. Okoli srednjih prstov vsake roke ovijte približno 45 cm zobne nitke, ki jo primite s palcem in kazalcem, pri čemer pustite tri do pet centimetrov proste nitke s katero nitkate zobe. S palcem napeljite nit med zgornje zobe, s kazalcema pa med spodnje zobe. Nit nežno uvedite v prostor med zobmi s cikcakastimi gibi. Pri tem pazite, da ne poškodujete dlesni. Nato nitko ovijte okoli zoba ter jo vlecite gor in dol. Drsite  proti površini zoba in rahlo pod robom dlesni. Pri premikanju od zoba do zoba je treba čisto zobno nitko odvijati z enim prstom, uporabljeni del pa navijati s prstom nasprotne roke. Pri čiščenju ne pozabite na zadnjo površino zadnjega zoba v vrsti .

Ustne vodice in antibakterijske raztopine za izpiranje ustne votline

Ustne vodice so v vsakodnevni skrbi za zdravje ustne votline skoraj nepogrešljiv del higienskih pripomočkov poleg zobne ščetke, zobne paste in zobne nitke.

Obstajajo tudi antibakterijske raztopine za izpiranje ustne votline, ki vsebujejo zdravilne učinkovine (antiseptike). Te raztopine  se nanašajo na sluznico ust in žrela pri težavah z vzdrževanjem ustne higiene, pri resnejših težavah v ustni votlini, ki jo povzročajo patogeni mikroorganizmi, v primerih visokega tveganja za nastanek zobnih infekcij, ko želimo preprečiti bakteriemijo, med zobozdravstvenimi posegi in v primeru ran v ustni votlini (afte, herpes, ustna kandidiaza). Na trgu je veliko izdelkov za ustno higieno.

Posebej bi izpostavili ustne vodice, ki vsebujejo antiseptik oktenidin.
Oktenidin je spojina, ki ima zelo širok spekter delovanja in deluje hitro in zanesljivo na več vrst mikroorganizmov (bakterije, viruse in glivice) ter pomaga pri zmanjševanju nastanka kariesa. Njegov antiseptični učinek traja več kot 48 ur.  Antiseptike na osnovi oktendina lahko uporabljajo nosečnice in doječe matere.

Za konec pa poudarimo, da je potrebno redno obiskovati izbranega zobozdravnika, saj le tako lahko pravočasno odkrijemo težave, kot so zobne obloge, zobni kamen, karies, začetek parodontalne bolezni in jih nato zdravimo. Kajti, strinjate se, bolje je preprečiti kot zdraviti.