Blog za moške – govorimo o britju!

Britje

Britje ne odstrani le dlak, temveč tudi površinsko plast kože, kar pomeni vedno znova manjše poškodbe in ureznine na koži.

Občutljiva koža ni pogojena s spolom. Čeprav je moška koža bolj groba, lahko zaradi vsakodnevnega britja in uporabe alkoholnih losjonov po njem, pogosto nastopijo razdraženost ali težave s prekomerno izsušeno kožo. To lahko povzroči težave tudi “najmočnejšim” moškim.

Čeprav navidezno enaki, se koža moških in žensk razlikuje v več segmentih:

Koža moških je približno 20 odstotkov debelejša od kože žensk. Globlja plast kože ima več kolagenskih vlaken in elastina kot pri ženskah, zaradi česar je koža moških bolj elastična ter močnejša. Mešički dlak so močnejši, kar je posledica delovanja moških spolnih hormonov v času pubertete.

Prekomerno izločanje sebuma lahko povzroči razširjene pore, mozolje ali akne.

Enako kot ženska je tudi koža moških izpostavljena negativnim učinkom tako iz okolja (sonce, podnebne razmere, različna onesnaženja) kot tudi tistim, ki so pogojeni z načinom življenja (kajenje, stres, pomanjkanje spanca, alkohol ali neuravnotežena prehrana).

BRITJU SE NI MOŽNO IZOGNITI, POSLEDICAM SE LAHKO

Britje, bodisi ročno ali strojno, delno uniči hidrolipidno plast kože, s čemer koža izgubi naravno zaščitno plast in jo izpostavi nevarnosti razmnoževanja patogenih organizmov. Tovrstno vsakodnevno mehansko draženje povzroča tanjšanje kože.

Obstajajo pa tudi drugi problemi, ki jih britje povzroča ali poslabša in jih je potrebno bodisi zdraviti bodisi preprečiti.

Zelo pogosta težava so vraščene dlake. Za to težavo sta odgovorna dva mehanizma: prekratko odrezane dlake (pod povrhnjico, površinska plast kože) ali predolge dlačice, ki ponovno vstopajo v kožo v obliki zank. Gre torej za težavo, ki v bistvu ni vnetna, vendar lahko privede do okužbe. Povzročiteljice okužbe so najpogosteje bakterije, zlasti stafilokoki. Učinkovito preprečevanje okužb vključuje dosledno higieno obraza in rok pred britjem, pravilno britje, redno menjavo britvic in uporabo antiseptikov.

PRAKTIČNI NASVETI ZA POPOLNO BRITJE

  • Za lažje britje kožo najprej navlažite z mlačno vodo.
  • Uporabite gel ali peno za britje, odvisno od vrste brade.
  • Po britju dobro sperite in obrišite kožo.
  • Po britju na kožo nanesite produkt za nego po britju, ki bo kožo pomiril, obnovil vrhnjo plast in preprečil tveganja, povezana z delovanjem bakterij.
  • Uporaba produktov, ki vsebujejo alkohol po britju ni priporočljiva.

In za konec, ne pozabiteredna nega kože ni le privilegij žensk! Po eni strani je to osnovna potreba in predpogoj za zdrav ter negovan videz kože, po drugi strani pa lahko prepreči vrsto težav, kot sta rdečina in pojav gub na občutljivi koži.

Britje je vendarle glavni vir agresije na kožo moških, saj povzroča razdraženost in sušenje kože. V izogib tem neprijetnostim morajo biti produkti za britje oblikovani tako, da zaščitijo kožo pred rezili, in sicer tako, da s popolnim prekritjem dlak lajšajo drsenje rezila britvice po koži.

Po britju je vedno dobro nanesti produkt za nego, saj boste tako pomirili občutek neugodja in draženja na koži.
Britje namreč ne odstrani le dlak, temveč tudi zgornjo plast kože, na površini pa vedno znova nastajajo blage poškodbe in ureznine.