Koža potrebuje ustrezno nego skozi vse leto, ne glede na letni čas. Vendar pa v zimskih mesecih, ko zrak postane bolj mrzel in suh, vsakodnevna utečena rutina morda ne bo zadostovala. Brez dodatne nege lahko koža namreč postane suha, srbeča in se lahko lušči. Lahko tudi razpoka ali celo krvavi. Takšni koži primanjkuje tako vlage kot lipidov.

Suha koža
Koža, ki ji primanjkuje vlage  in lipidov

Kaj lahko storimo, da bi karseda preprečili nastanek suhe kože?

  1. Pomembno je, da poskrbimo za ustrezne razmere v prostorih, kjer preživimo veliko časa.
    Posebej pomembno je, da zagotovimo zadostno količino vlage. Delež vlažnosti v prostoru naj se giblje med 30 % in 50 %. Za vzdrževanje primerne vlažnosti je smiselno uporabiti vlažilnik zraka.
  2. Čeprav zimski meseci kar kličejo po vroči prhi in dolgih kopelih, priporočamo, da se tej navadi odpoveste. Za prhanje namesto vroče vode raje uporabljajte toplo. Vroča voda lahko namreč še dodatno izsuši vašo suho kožo. Čas prhanja in kopanja omejite na 5 do 10 minut.
  3. Za higieno kože skrbite z ustreznimi čistilnimi sredstvi.
Ženska ki se tušira
Uporaba tople namesto vroče prhe

Kakšna čistilna sredstva so najprimernejša za higieno suhe kože?

  • Vsekakor je priporočljivo, da uporabljate nežna čistilna sredstva. Ne glede na to, katerega izberete, je pomembno, da ga ne nanesete preveč. Nastanek goste pene je znak, da ste ga uporabili preveč.
  • Izogibajte se čistilnim sredstvom, ki vsebujejo dišave. Dišave pogosto vsebujejo sestavine, ki lahko dražijo kožo ali celo povzročijo alergijski kontaktni dermatitis. Enako velja za naravne dišave, kot so eterična olja. Naj vas ne zavedejo napisi na izdelkih, ki označujejo: naravno, eko, bio, organsko in podobno. Takšna oznaka sicer navaja navedeno lastnost izdelka, ne zagotavlja pa, da izdelek ne draži kože.
  • Odsvetujemo uporabo čistilnih sredstev, ki vsebujejo mila, saj ta dodatno izsušijo kožo. Namesto njih svetujemo uporabo sindetov, ki so prijaznejši do kože. Če vam je ljubše čistilno sredstvo v trdi obliki, vam priporočamo Avène TriXera NUTRITION zelo bogat sindet za čiščenje s Cold kremo. Dodana Cold krema kožo dodatno vlaži. Izdelek lahko uporabite tudi za čiščenje obraza in zunanjih intimnih predelov. V kolikor ste bolj naklonjeni čistilnim sredstvom v tekoči obliki, pa vam priporočamo Avène TriXera NUTRITION Nutri-fluid za čiščenje kože. Inovativna tekstura »nutri-fluid« se ne peni, gliceril oleat obnavlja lipidno plast kože, patentirana sestavina Sélectiose pa obnavlja kožno zaščitno pregrado. Dodana Avène termalna izvirska voda kožo dodatno pomirja in daje občutek takojšnjega ugodja.
  • Priporočamo, da po umivanju kožo popršite z Avène termalno izvirsko vodo, ki kožo pomirja in daje občutek takojšnjega ugodja. Po nekaj minutah jo nežno osušite z brisačo, pri čemer kože ne drgnite.

Izberite ustrezen izdelek za nego kože

Naslednji pomemben korak po čiščenju kože je takojšnji nanos vlažilne nege. Če želite ujeti prepotrebno vlago, nanesite vlažilni izdelek za nego kože v nekaj minutah po umivanju. Za nego suhe kože priporočamo Avène TriXera NUTRITION Nutri-fluid mleko, za nego zelo suhe kože pa Avène TriXera NUTRITION Nutri-fluid balzam.

Kaj pa, če je moja suha koža posledica atopijskega dermatitisa?

Lahko se zgodi, da izdelki namenjeni negi suhe kože enostavno niso dovolj učinkoviti, težave vztrajajo in koža po njihovi uporabi ostane razdražena. Če je vzrok atopijski dermatitis, za higieno in nego kože priporočamo uporabo izdelkov, ki so namenjeni higieni in negi kože nagnjene k atopijskemu dermatitisu. Več o atopijskem dermatitisu si lahko preberete tukaj.

Razdražena in pordela koža
Razdražena in pordela koža

Rešitev za higieno in nego kože nagnjene k atopijskemu dermatitisu, ki jo nudi Eau Thermale Avène: Izdelki linije Avène Xeracalm so zasnovani na osnovi Avène termalne izvirske vode ter biotehnološke sestavine I-Modulia®. Obogateni so s sestavino CER-Omega, ki obnavlja zaščitno plast kože in krepi njeno odpornost.

Za čiščenje kože priporočamo čistilno sredstvo v trdi obliki Avène Xeracalm A.D zelo bogat sindet za čiščenje ali čistilno sredstvo v tekoči obliki Avène XeraCalm A.D relipidirajoče olje za čiščenje. Po čiščenju po telesu popršite Avène termalno izvirsko vodo in po 1-2 minutah nežno popivnajte. Nato nanesite Avène XeraCalm A.D krema za relipidacijo, če imate suho kožo, oziroma Avène XeraCalm A.D balzam za relipidacijo, če imate zelo suho kožo.

Drugi izdelki za higieno in nego kože nagnjene k atopijskemu dermatitisu:

Kako ravnamo, če težave kljub pravilni negi in uporabi ustreznih izdelkov za suho kožo vztrajajo?

V kolikor se stanje kože kljub redni ustrezni negi ne izboljša, lahko gre za zdravstvene težave, ki naj jih obravnava zdravnik. V teh primerih priporočamo, da obiščete zdravnika, ki vam bo znal pomagati in ustrezno svetovati.

Vsi izdelki za higieno in nego kože suhe in zelo suhe kože: