Modra svetloba: sovražnik vaše kože, o katerem nihče ne govori

Modra svetloba - Blog

RAZKRIVAMO: Kako modra svetloba tiho škoduje vaši koži

Večina zaščit pred UV- žarki se osredotoča na zaščito pred UVA- in UVB- žarki, pozabljajo pa na škodljive učinke visoko energijske vidne modre svetlobe, ki najbolj prispeva k pospešenem staranju kože.

 

Čeprav visoko energijsko vidno modro svetlobo največkrat povezujemo z digitalnimi zasloni in njenimi škodljivimi učinki na oči, pa to še zdaleč ni največja nevarnost, ki jo modra svetloba predstavlja. Sončna svetloba je do 1000-krat bolj intenzivna od modre svetlobe, ki jo oddajajo zasloni. V samo eni uri na soncu ste izpostavljeni toliko modri svetlobi, kot če bi pred digitalnim ekranom preživeli 64 celih dni.

 

Kaj je visoko energijska vidna modra svetloba?

Visoko energijska vidna modra svetloba je del spektra svetlobe, ki ga oddajajo tako naravni viri, kot je sonce, kot tudi umetni viri, vključno z računalniškimi zasloni, pametnimi telefoni in drugimi digitalnimi napravami. Ta svetloba ima krajše valovne dolžine in visoko energijo, kar ji omogoča, da prodre globoko v kožo. Zaradi svoje penetracije v kožo in pomanjkanja zaščite pred njo lahko modra svetloba prispeva k prezgodnjemu staranju kože, nastanku gub in hiperpigmentacij.

 

Kako visoko energijska vidna modra svetloba vpliva na staranje kože?

Vsakodnevno sevanje modre svetlobe postopoma slabi naravne obrambne sisteme kože. To vodi do staranja kože ter rakave spremembe, poleg tega pa visoko energijska vidna modra svetloba v nasprotju z ostalimi oblikami svetlob, vpliva tudi na gen za pigmentacijo kože in s tem spodbuja nastanek melanocitov, kar vodi v pojav melazme ali hiperpigmentacije. Modra svetloba ima lahko še bolj škodljive učinke kot UVA- žarki, saj prodira globoko v kožo, vse do podkožja, ter povzroča nastanek strupenih oblik kisika, ki negativno vplivajo na vse plasti kože.

 

 

Kako se zaščiti pred pospešenim staranjem kože?

Redna uporaba izdelkov za zaščito pred sonce, ki ima širok spekter zaščite in vključuje tudi zaščito pred visoko energijsko vidno modro svetlobo, je ključnega pomena za zagotavljanje učinkovite zaščite kože pred prezgodnjim staranjem kože. Kreme z SPF faktorjem in širokim spektrom zaščite pomagajo preprečevati škodljive učinke UVA- in UVB- žarkov ter visoko energijske vidne modre svetlobe, ki lahko povzročijo nastanek gub, pigmentacije in drugih znakov staranja kože ter poškodbo DNA kožnih celic.

 

Kaj je SPF?

SPF je kratica za Sun Protection Factor, ki je univerzalno merilo za zaščito kože pred UVB- žarki. Z lestvico SPF ocenimo, koliko zaščite pred škodljivimi UVB-žarki, nam ponuja določen izdelek. Ti žarki lahko povzročijo opekline, poškodujejo kožne celice in na dolgi rok vodijo do kožnega raka. SPF lestvica se začne pri faktorju 2 in sega tudi čez 50. Višji kot je faktor SPF, več zaščite ponuja izbrani izdelek, pomembno pa se je zavedati, da noben izdelek ne ponuja 100 % zaščite pred soncem.

 

Zakaj pride do staranja kože?

Staranje kože je naravni proces, ki se začne že v zgodnjih dvajsetih letih. S starostjo se proizvodnja kolagena in elastina v koži zmanjšuje, kar vodi do izgube prožnosti kože in nastanka gub. Poleg naravnih procesov, lahko sončni žarki, onesnažen zrak, slabe prehranske navade in stres pospešijo proces staranja kože. Sončni žarki so eden glavnih povzročiteljev prezgodnjega staranja kože, saj lahko poškodujejo DNK v kožnih celicah, kar vodi do nastanka gub in pigmentnih madežev.

 

Kakšni so znaki staranja kože?

Znaki staranja kože vključujejo gube, izgubo prožnosti, pigmentne madeže in suho kožo. Gube so najbolj opazni znak staranja kože in se običajno pojavijo na predelih, ki so najbolj izpostavljeni soncu, kot so obraz, vrat, dekolte in roke. Pigmentni madeži, ki so posledica dolgotrajne izpostavljenosti soncu, se lahko pojavijo kjerkoli na telesu. Izguba prožnosti kože je posledica zmanjšane proizvodnje kolagena in elastina, kar vodi do občutka suhe in ohlapne kože.

 

 

Kako sončna svetloba vpliva na staranje kože?

Sončni žarki so eden glavnih povzročiteljev prezgodnjega oz. pospešenega staranja kože. Izpostavljenost ultravijolični svetlobi – natančneje UVA- in UVB- žarkom ter visoko energijski vidni modri svetlobi pomaga pri razgradnji kolagena in elastina, ki sta ključna za ohranjanje mladostnega videza kože. To vodi do nastanka gub, pigmentnih madežev in drugih znakov staranja. Poleg tega pa skozi čas sončni žarki odigrajo ključno vlogo pri nastanku kožnega raka in drugih kožnih nevšečnosti.

 

Kako zaščita pred soncem pomaga pri upočasnjevanju staranja kože?

SPF igra ključno vlogo pri upočasnjevanju staranja kože. Izdelki, ki vsebujejo SPF ščitijo kožo pred škodljivimi UV-žarki in njihovimi posledicami, kot je razgradnja kolagena in elastina. Uporaba zaščitnih krem z SPF faktorjem tako pomaga pri ohranjanju čvrstosti ter prožnosti kože in upočasnjuje nastanek gub, pigmentnih madežev in ostalih znakov staranja kože. Priporočamo uporabo izdelkov s faktorjem SPF 30 in več, tudi ko je zunaj oblačno, saj lahko do 80% UV- žarkov vseeno prodre skozi oblake.

 

Zakaj mislimo, da je zaščita pred soncem najboljši anti-age izdelek?

Z uporabo izdelkov za zaščito pred soncem že v prvi vrsti preprečimo nastanek znakov staranja kože, namesto, da bi se jih trudili odpraviti po tem, ko se že pojavijo. Za razliko od mnogih “anti-age” izdelkov, je delovanje SPF znanstveno dokazano in podprto s številnimi kliničnimi raziskavami. V nedavni raziskavi, objavljeni v priznanem “Annals of Internal Medicine”, so ugotovili, da lahko redna uporaba zaščitnih krem z SPF faktorjem upočasni proces staranja kože do kar 24%!

Če torej iščete enostavno rešitev za mladosten in zdrav videz kože, v svojo dnevno rutino vključite kremo z visokim zaščitnim faktorjem SPF in širokim spektrom delovanja, ki nudi zaščito pred UVB- in UVA- žarki ter pred visokoenergijsko vidno modro svetlobo.