ALI JE VAŠ BLIŽNJI ALKOHOLIK?

Ali je vaš bližnji alkoholik?

Koža vašega bližnjega je rdeča in sicer takšna kot je značilna za osebe, ki pijejo veliko alkohola. Pogosto se vas izogiba, ker ga je sram kakšno kožo ima na obrazu. Začne se zapirati vase, in postaja vedno bolj zagrenjen in depresiven. Na vprašanje ali je alkoholik odreagira jezno, in zatrjuje, da gre samo za hude težave s kožo. Ker mu noben ne verjame to samo še povečuje njegovo stisko.

Kaj pa če ima prav? Kaj če ima res težave s kožo?

Velikokrat je problem res težava s kožo. Človek ni alkoholik je pa v stiski ker tako misli njegova okolica. Gre namreč lahko za rozaceo – rdečico obraza.

Kaj je rozacea?

Gre za kronično kožna bolezen, ki se začne s pogostim zardevanjem. Oseba ob višjih temperaturah ali psihičnem stresu zardi v obraz. Lahko se pojavijo rdeče lise tudi po vratu in prsnem košu. Ko mine dražljaj tudi rdečica počasi mine. Sčasoma postanejo žilice na obrazu trajno razširjene in rdečica postane trajna. Takrat ima oseba videz alkoholika. Bolezen ni nevarna, ni nalezljiva, niti ne povzroča hujšega srbenja, je pa estetsko moteča.

Kako si pomagati?

Potrebno se je izogibati vsem dejavnikom, ki širijo žile. Odsvetovano je uživanje alkohola, predvsem redečega vina in žganih pijač. Odsvetuje se tudi uživanje vročih in močno začinjenih jedi. Žile širi tudi obiskovanje savn in kopanje v vročih bazenih. Tudi mraz in veter poslabšata rozaceo, tako da obraz zaščitite s kapo in šalom. Prav tako telesni napor, stres in čustveni pretresi poslabšajo bolezen.

Obraz umivajte z mlačno ali hladno vodo. Svetuje se uporaba blagih čistilnih sredstev, kot so na primer sindeti. Gre za mila brez mila, ki kože ne izsušijo. Odsvetuje se uporaba pilingov.

Ne uporabljajte krem, ki jih je zdravnik predpisal vašim prijateljem in so jim pomagale. Kreme lahko namreč vsebujejo kortikosteroide, ki kratkoročno res lahko pomagajo in zmanjšajo vnetje, dolgoročno pa stanje poslabšajo. Še več kortikosteroidne kreme lahko ob daljši uporabi povzročijo nastanek rozacee.

Sonce poslabša rozaceo zato je ob izpostavljenosti soncu potrebno zaščititi s širokimi klobuki in zaščitnimi kremami. Najbolje je, da kakovostno kremo kupite v lekarni in izberete takšno, ki je namenjena občutljivi koži, nagnjeni k rdečici hkrati pa nudi zaščito pred UVA in UVB žarki. V lekarni so na voljo tudi prekrivne kreme, ki imajo rahlo zelenkast ton. Le-te v kombinaciji z rdečico rozacee ustvarijo rjavo polt. Ne uporabljajte naravnih krem in krem domače proizvodnje, ker lahko vsebujejo nekatere dražeče naravne snovi.

Zelo ugodno na kožo vpliva redno pršenje s termalno vodo z nizko mineralizacijo, ki deluje protivnetno, proti draženju in pomirja kožo. Takšno vodo uporabljajo tudi v Avène Hydrotherapy
Centru za zdravljenje težav s kožo.

Če je rozacea zelo moteča se priporoča obisk pri dermatologu. Slednji vam lahko predpiše tablete ali mazila, ki ugodno vplivajo na rozaceo. Vendar pa razširjenih drobnih žilic kapilar nikakor ni možno odstraniti s kremami in mazili, lahko jih napravijo le začasno manj vidne. Drobne žilice po obrazu ali na nosu pa lahko tretiramo z laserjem. Ob tej terapiji se število žilic zmanjša ali so manj vidne ali celo izginejo. Laserske posege lahko opravlja le zdravnik. Nestrokovno opravljeni laserski posegi lahko puščajo trajne neželene posledice, kot so na primer brazgotine.

Izdelki linije Antirougeurs preprečujejo nastanek ali zmanjšajo že prisotno rdečico kože, uporabljamo pa jih v primeru lokalizirane, prehodne ali trajne rdečice.

Morda vas bo zanimalo:

Rozacea v nosečnosti: Kako si lahko pomagaš (nosecka.net)