ABCDE pravila atopije

ABCDE pravila atopije

A kot ALIMENTACIJA ali PREHRANA 

Nekateri, zlasti majhni otroci imajo ob atopijskem dermatitisu še alergijo na določeno vrsto hrane. Ko je alergija potrjena s testi, je to vrsto hrane potrebno odstraniti z jedilnika. V naslednjih letih alergija običajno izzveni in zato osebe, ki obolevajo za atopijskim dermatitisom lahko normalno uživajo vsa živila. Pozorni morajo biti pri uživanju živil, ki vsebujejo nekatera umetna barvila in konzervanse, saj ti lahko povzročajo poslabšanje bolezni. Živila z NIZKIM ALERGIJSKIM POTENCIALOM so vsa živila, ki redko povzročajo alergijske reakcije.   

Med ta živila spadajo:  

RIŽ, KROMPIR,KORENJE,REPA,GRAH,PASTINAK,OHROVT, ZELJE, BRSTIČNI OHROVT, CVETAČA, HRUŠKA, BANANA

Sledijo jim živila, katerim se alergijski potencial viša ( živila z najvišjim alergijskim potencialom so na zadnjem mestu) :

OVES, PŠENICA, SOJA, PERUTNINA, PURANJE MESO, TELETINA, JUNETINA, RIBE, PARADIŽNIK, AGRUMI, JAGODE, MALINE, ROBIDE, MED, KRAVJE MLEKO, KOZJE MLEKO, MLEČNI IZDELKI, JAJCA, ŠKOLJKE, KIVI, ARAŠIDI

Tem živilom se bolniki z atopijskim dermatitisom izogibajo in jih postopoma začnejo uvajati, ko alergija izveni. V kolikor alergija ostaja, ostanejo ta živila za te osebe na seznamu odsvetovanih živil.

B kot BATH ali KOPANJE                                                                                                                                           

Za osebe z atopijskim dermatitisom je zelo pomembno vsakodnevno redno vzdrževanje osebne higiene. Kopel naj traja od 5 do 10 minut, temperatura vode naj ne presega 32-33 °C. Za kopanje priporočamo uporabo sindetov ali gelov brez mila, ki ne dražijo kože. Pomembno je, da kožo po umivanju dobro sperete in jo še toplo in vlažno namažete z emolientno kremo, posebej formulirano za osebe nagnjene k atopijskem dermatitisu.                                                                                              

C kot COTTON ali BOMBAŽ                                                                                                                             

Izogibajte se oblačilom iz sintetičnih tkanin in volne, saj ta pogosto povzročajo srbenje. Uporabljajte bombažna oblačila, otrok naj ne bo oblečen pretoplo. Za pranje perila uporabljajte blaga pralna sredstva brez belila in mehčalca. Perilo naj bo dobro izprano. Izogibajte se zaprašenih prostorov, iz bivalnih prostorov odstranite talne obloge in zavese, iz spalnih prostorov pa odeje iz perja, saj se v njih zadržujejo pršice, ki za osebe z alergijami stanje še poslabšajo.                                                                                                                                                                 

D kot DISTRACTION ali REKREACIJA

Osebam z atopijski dermatitisom so dovoljene vse vrste rekreacije. Pri športnih aktivnostih, kjer se oseba močno prepoti, je potrebno skrbeti za primerno lahka oblačila in ustrezno higieno. Stanje se v poletnih mesecih izboljša zaradi ugodnega vpliva sončnih žarkov in višjih temperatur zraka, saj ni neugodnega vpliva mraza in nizke vlage. Enako kot pri drugih otrocih odsvetujemo neposredno izpostavljanje soncu med 11. in 16. uro, otroke zavarujte z oblačili , zaščitnimi očali in pokrivali. Izdelek za zaščito pred soncem z zelo visokim zaščitnim faktorjem nanašajte v primerni količini, pri kopanju v bazenih in morju vedno uporabljajte primerno količino varovalnega pregradnega mazila, ki kožo vašega otroka dodatno varuje pred škodljivimi vplivi okolja. Mazilo je primerno tudi za varovanje kože otrok pri igri z barvami na prostem.                             

E kot EXOMEGA CONTROL                                                                                                                                    

Nanašanje emolientne kreme je priviligiran trenutek nežnosti in pomirjanja, ki je zelo pomemben za vašega otroka. Izdelek je potrebno nanesti na kožo s čistimi rokami, nežno , s krožnimi gibi, dokler se popolnoma ne vpije v kožo. Kremo najprej nanesite na roke in dlani, nato na noge, stopala in obraz.