7 zlatih pravil za mastno kožo, nagnjeno k aknam

7 zlatih pravil za mastno kožo, nagnjeno k aknam

Če ne ukrepamo, akne lahko izvenije same po sebi…ali pa ostanejo. Ne čakajte, da ugotovite, kaj se bo z vašimi aknami zgodilo, ukrepajte takoj in upoštevajte teh 7 pravil!

  1. Čiščenje kože dvakrat dnevno, zjutraj in zvečer – z izdelkom prilagojenim mastni koži, nagnjeni k aknam, brez mila, v obliki gela ali pa micelarne vode. Pomembno je, da izdelek za čiščenje vsebuje sestavine, ki uravnavajo izločanje sebuma, a kože hkrati na izsuši. Vendar bodite previdni! Prekomerno čiščenje lahko stanje na koži poslabša.
  1. Izberite dermokozmetični izdelek v lekarni. To je zagotovilo, da ne boste uporabljali komedogenega izdelka, ki bo stanje na koži poslabšalo. Nekomedogeni dermatokozmetični izdelki, posebej prilagojeni mastni, k aknam nagnjeni koži, so bistveni del nege aken in so včasih celo “vse, kar je potrebno v zgodnjih fazah aken”, pravi dr. Sandra Ly, dermatologinja iz CHU Hospital Bordeaux (Pharmacy Rewiev, april 2013).
  1. Pogovorite se s svojim ginekologom. Za dermatologe in ginekologe ni skrivnost, da nekatere vrste kontracepcijskih tablet, zlasti tiste, ki vsebujejo derivate testosterona, lahko poslabšajo stanje na koži, medtem ko imajo druge lahko pomirjujoč učinek. Glede na izbrano vrsto zdravil lahko sprememba tabletke igra pomembno vlogo v strategiji proti aknam.
  1. Bodi potrpežljiv. Tudi če strogo upoštevate predpisano zdravnikovo zdravljenje, lahko traja nekaj mesecev, preden opazite spremembo. Vendar je vredno počakati! Zdravnik Philippe Abimelec, član Francoskega združenja za dermatologijo, pravi, da bolniki opazijo 60% izboljšanje po 6 mesecih in 80% izboljšanje po 8 mesecih.
  1. Obvladujte stres. Vemo, da je stres sprožilec nastanka aken, domnevno zaradi povečane aktivnosti živčnih končičev okoli lojnih žlez. Da znižate raven stresa, poskrbite za redno gibanje (ali pa samo hoja vsak dan) in si privoščite nekaj časa za sprostitev v šoli ali službi – nekaj minut vsaki dve uri. Lahko poskusite celo s kratkimi vajami za sprostitev, ki temeljijo na dihanju (aplikacije na vašem pametnem telefonu lahko pomagajo) ali pa poskusite pobarvanke za odrasle, ki imajo terapevtski učinek! Vse je vredno poskusiti s boju proti stresu!
  1. Izogibajte se soncu. Vsaj brez prilagojene zaščite pred njim. Sonce ima zaradi baktericidnega učinka UV-žarkov pozitiven učinek na kožo, prav tako so na porjaveli koži akne manj vidne, vendar pa čez nekaj časa vedno sledi poslabšanje akne (t.i. »rebound effect«).
  1. Roke proč! Nasvet, ki ga starši ves čas dajejo svojim najstniškim otrokom, velja tudi za odrasle, ki trpijo zaradi aken v kasnejšem obdobju. Ne dotikajte in ne stiskajte aken, saj lahko pustijo dolgotrajne brazgotine.

Odkrijte našo linijo Cleanance za mastno kožo, nagnjeno k aknam.